BILA JE SEKS SIMBOL 50-IH I 60-IH: 5 NEPOZNATIH detalja iz života Brižit Bardo

Na filmu je debitovala 1952, a postala je poznata ulogom u filmu "I Bog stvori ženu", njenog tadašnjeg supruga Rožea Vadima.

Rame uz rame sa Merilin Monro postala je seks-simbol 50-ih i 60-ih godina dvadesetog veka. Godine 1974, dan pred 40. rođendan, prekinula je filmsku karijeru i posvetila se borbi za zaštitu životinja.

Ovo su neki manje poznati detalji iz njene biografije:

1. Posvetila je veći deo svog života borbi za prava životinja. Osnivanjem sopstvene fondacije počela je da s bori protiv ubijanja konja, industrijskih farmi životinja, lova, borbi bikova i nošenja krzna.

2. Iako je kao slavna glumica važila za seks simbol, izjavila je da to nikada nije želela da bude eć da je jedino čime želi da se bavi u životu zaštita životinja.

3. Kada je 1974. godine prestala da glumi, posvetila se svojoj pravoj i jedinoj strasti. Osnovala je "Brižit Bardo Fondaciju", i postala politički aktivna kada su prava životinja u pitanju. Aktivna je i u ekološkoj organizaciji "Si Šeperd" (Sea Shepherd), koja ometa japanske kitolovce želeći da sasvim spreči lov, a jedan od brodova dobio je ime po njoj.

4. Kontaktirala je ruskog predsednika Vladimira Putina, koji kaže da mu je ona omiljena glumica, kako bi mu se u ime vukova zahvalila za njegov rad i aktivnost, kao i za zabranu trgovine krznom foke.

5. Kako bi podržala akcje zaštite životinja prodala je mnoštvo ličnih stvari - haljine, suvenire, nakit, između ostalog i dijamantski prsten, narukvicu od rubina i bisernu ogrlicu koje je dobila od nemačkog milionera Gintera Saksa, svog trećeg muža.

Pogledajte još