KONCERT ZA ZALJUBLJENE: Pa, šta ako nije 14. februar

Simfonija koja zauzima centralno mesto Malerovog stvaralaštva, svojim dijapazonom od patnje do trijumfa prikazuje isti sled događaja u kompozitorovom privatnom životu.

Srž ovog dela predstavlja Adađeto, kojim je Maler zaprosio svoju buduću ženu Almu. To je najintimniji i najintezivniji deo simfonije, začet kao ljubavna pesma za ženu kojoj se divio i koju je beskrajno obožavao. Popularnost kod najšire publike Adađeto je stekao kada je iskorišćen u čuvenom Viskontijevom filmu Smrt u Veneciji iz 1971. godine.

„Peta simfonija je stalni ’trijalog’ plesa, molitve i pesme – i uspomene na njih. Odvešće vas, bilo da ste slušalac ili izvođač, na duhovno putovanje koje nećete zaboraviti, kroz sve ekstreme ljudskih stanja. Izuzetno sam srećan i počastvovan što izvodim ovo delo sa fantastičnom Beogradskom filharmonijom i siguran sam da će koncert u petak biti sjajan!”, kaže mladi dirigent, Joel Gamzu.

Izraelsko-američki dirigent otkrio je Malerovu muziku kada je imao sedam godina i upravo je to doprinelo odluci da se već sa 12 godina u potpunosti posveti dirigovanju. Gamzu je jedan od umetnika koji su napisali svoj završetak Malerove nedovršene Desete simfonije, a koji je naišao na veliko odobravanje eksperata za Malerovu muziku, štampe, publike.

U okviru ciklusa Za zaljubljene, ljubavna tematika će se sagledavati kroz njene brojne prizme i oblike. Slušaocima će tokom pet koncerata biti predstavljena neka od najlepših dela nastala kao rezultat različitih inspiracija. Naredni “ljubavni” koncert zakazan je za 4. decembar, pod dirigentskom palicom Eiđija Ouea.