Ciklus filmova italijanskog neorealizma

Italijanski neorealizam u kinematografiji poseduje stvaralački temelj sličan onom koji je u modernoj književnosti postavio Gistav Flober svojim romanima. Oslonce naracije i dramaturgije, osećaj za detalje i veličanstvenu završnicu – elemente koji će u gledaocu pobuditi nagon ili neku metafizičku nameru da, saosećajući i poistovećujući se sa filmskim likovima, poželi da im pomogne i spasi ih, da o njima razmišlja, da ih zapamti i nešto nauči.

Iza ovog izbora filmova stoji Petar Protić Peđa, koji je diplomirao književnost u Novom Sadu, po profesiji je bibliotekar, a kao kino-kolekcionar od rane mladosti proučava istoriju svetske kinematografije. Ciklusima i filmskim večerima u Centru za nove medije Kuda, a potom Filmskom školom u Art klinici (od 2004. do 2008. godine) kao entuzijasta se trudio da sačuva kosmopolitsku i kinematografsku svest sugrađana i dobronamernih gostiju. Selektor je "Peđine filmske kolekcije" na Međunarodnom filmskom fetivalu "Cinema City" u Novom Sadu od 2008. godine. 

11 - 14. novembar 2009.

Opsesija: Demonski ljubavnici
Ossessione, 1943. 140 min. 
Režija: Luchino Visconti
Iskra strasne ljubavi plane na benzinskoj stanici, kraj puta. Nakon „praska“ ljubavni par se otisnuo u potragu za bezbrižnom srećom, zaboravljajući da poštar uvek zvoni dvaput. I upravo tako se zove rimejk koji su u Hollywoodu snimali 1947. i 1981. godine.

Deca nas gledaju
I bambini ci guardano, 1944. 84 min. 
Režija: Vittorio de Sica
Deca nas gledaju, od njih je teško nešto sakriti, svedoci su nemirnih i nesvakidašnjih događaja, čak sukoba, zbog kojih će posle kroz život dugo patiti, osećati stradanje i gubitak. Neki će, kad postanu odrasli ljudi čuvati sećanje, realistično i jasno - kako ne treba grešiti, i kako izbeći nasleđe greške.

Kradljivci bicikla
Ladri di biciclette, 1948. 93 min. 
Režija: Vittorio de Sica
U najpoznatijem filmu italijanskog neorelizma jedan dečak je svedok teškoća svog oca u usamljenoj borbi da vrati ukradeni bicikl, teško stečeni posao i prevrtljivu, skrivenu sreću na ulicama velegrada. Nastao po scenariju Cesarea Zavattinija, kao i drugi poznati filmovi ovog reditelja (Deca nas gledaju, Čistači cipela, Čudo u Milanu, Umberto D).

Ulica
La Strada, 1954. 108 min. 
Režija: Federico Fellini
Radoznala i siromašna devojka Gielsomina prisiljena je da putuje sa grubim snagatorom Zampanom po italijanskim selima, postajući ubrzo njegovom robinjom koja trpi svaku ulogu – od veselog pajaca pred prostacima do isprebijane sluškinje u blatu. Film je nagrađen Oskarom. 

(old_image)

18 - 21. novembar

Prijateljice
Le amiche, 1955. 104 min. 
Režija: Michelangelo Antonioni
Po romanu Tra donne sole Cesara Pavesea, nastao je film o Kleliji (Eleonora Rossi Drago) i njenom povratku u Torino, poznanstvu sa bogatim devojkama Rozetom, Nenom, Mominom i Marielom, kao i uplitanju u sled njihovih prevrtljivih namera prema Lorencu i Karlu. Genijalno izvedena naracija!

Krik
Il Grido, 1957. 115 min. 
Režija: Michelangelo Antonioni
Potisnut neuzvraćenom ljubavlju, neproživljenom mladošću i sputanim strastima, nesrećan poslom u zabitoj provinciji inženjer Aldo svoj mukli krik ispušta niz ravnicu kojom tumara, čvrsto držeći za ruku svoju malu kći, po blatnjavim stazama i bespuću, praznini. Krik na kraju ostaje - krik za njim samim.

(old_image)Dvadeseti vek 
Novecento, 1976. 255 min. 
Režija: Bernardo Bertolucci
Veličanstvena i nezaboravna saga o svakodnevici siromašnih i bogatih žitelja paorskog imanja na italijanskom severu, u periodu od Verdijeve smrti 1900. do oslobođenja 1945. godine i dalje u dvadeseti vek. Uloge tumače Burt Lancaster, Sterling Hayden, Robert De Niro, Gerard Depardieu, Donald Sutherland, Dominique Sanda, Romolo Valli, Alida Valli, Laura Betti.

Drvo za klompe
L'albero degli zoccoli, 1978. 186 min. 
Režija: Ermano Olmi
Film koji svojom dramatikom i stilom dovršava raskošan opus italijanskog neorealizma, i u osnovi čuva dirljivu, poetsku priču o dečaku koji jednog jutra neće bosonog otići u školu, ali kroz život ... samo vijugavim stazama svojih predaka, mudrih seljaka. Film je nagrađen Zlatnom palmom.

Svi filmovi će biti prikazani u Kino sali MSUV, Dunavska 37 u Novom Sadu. Ulaz je slobodan.

Pogledajte još