TRAGIČAN ODLAZAK KRALJA GLUME: Ljuba Tadić nas je napustio pre 10 godina

I mada su glumci, poput većine drugih umetničkih profesionalaca, sujetni, skoro svi se slažu da je Ljuba Tadić bio najveći među najboljima, vrhovni bog na glumačkom Partenonu. Na današnji dan, 28. oktobra 2005. preminuo je u Beogradu u 77. godini života od posledica pada na stepenicama u zgradi u kojoj je živeo. Podsećam vas kako nas je napustio veliki Ljuba, plemić među glumcima i mangup među ljudima. Iako je bio Srbin, pripadao je onoj maloj grupi ljudi koja se svojim delovanjem, zalaganjem i idejama izdigla na nivo nadnacionalnog.

Bio je neobično lep dan za kraj oktobra. Ljuba Tadić je zato odlučio da se u društvu dobrog i starog prijatelja Slavoljuba-Slave Đukića prošeta Tašmajdanom i malim Tašmajdanom na putu od Madere do kuće. Bio je stari “maderaš”. Retki su bili dani kad nije navraćao u poznatu beogradsku kafanu na kafu i druženje s prijateljima.

Tako je bilo i tog 28. oktobra 2005. Tri nedelje pre toga se vratio u Beograd s Tare, gde je proveo dva meseca na rehabilitaciji posle amputacije prstiju na nogama. Dugo se mučio s dijabetesom. Iako su mu dani bili sve teži, nije klonuo duhom, već je pravio planove da se što pre vrati na pozorišnu scenu Ateljea 212 na koju je poslednji put izašao u maju iste godine u predstavi “Kralj Lir”. Dobro se opravljao uz veliki trud supruge Snežane Nikšić.

Šta se dogodilo tog beogradskog popodneva ispričao mi je Slavoljub-Slava Đukić, ugledni beogradski novinar i publicista koji je više od 20 godina drugovao s Ljubom. Viđali su se skoro svakog dana u Maderi oko 10,00-11,00 sati gde su uz kafu ili čaj pretresali aktuelne teme, od politike do sporta i Zvezde. Ili bolje rečeno, od Zvezde do politike.

- Nije hteo da taksijem ide kući, kako je to činio prethodnih dana. Hteo je da se prošetamo Tašmajdanom i Bulevarom. Možda je naslućivao nešto, pa je hteo da se oprosti sa ljudima i ulicama kojima je hodao pola veka. Ko će ga znati. Pričali smo o uobičajenim stvarima, o Ljubinim strastima - Zvezdi, politici i pozorištu. Nikad mi nije bilo dosadno s Ljubom, iako smo se viđali svakog dana. Bio je majstor štosa. Otpratio sam ga do ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Rastali smo se na uobičajen način. Ništa nije slutilo na tragediju. Otišao sam kući. Nije prošlo dugo kad mi je zazvonio telefon. “Gde je Ljuba”, upitala me je Ljubina supruga Snežana i dodala: “Trebalo je odavno da bude kući”. Oboje smo osetili neki nespokoj. Posle 15-ak minuta sam ih pozvao da proverim da li je stigao. Niko nije podigao slušalicu. Kasnije mi je Snežana ispričala da ga je zatekla kako nepomično leži u hodniku. Pretpostavlja da se okliznuo i prilikom pada udario glavom u zid. Preminuo je u hodniku na nekoliko metara od žene koja ga je čekala. Tako je otišao naš velikan - otkrio mi je čuveni novinar i Ljubin intimus Slava Đukić.

B. Jakić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.