Pošumljavanje u opštini Negotin

NEGOTIN, 11. novembar 2009. (FoNet) - U opštini Negotin, u okolini sela Vidrovac,ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin simbolično je danas počeo pošumljavanje državnog zemljišta u ovoj oblasti.

U toku jeseni je planirano  pošumljavanje ukupno 63 ha, od toga 53 ha crnog bora, odnosno 132.500 sadnica, i 10 ha sa 4.000 sadnica domaćeg oraha uz učešće sredstava iz budžeta, saopštilo je resorno ministarstvo.

Cilj pošumljavanja je zaštita od erozije i proizvodnja drvne mase kao i podizanje opšte šumovitosti na teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine raspisuje Konkurs za zaštitu i unapređivanje šuma, u okviru koga učestvuje u finansiranju radova na podizanju novih šuma, nezi novopodignutih zasada i proizvodnji šumskog reproduktivnog materijala.

U proleće 2009. godine Ministarstvo je sklopilo ugovore s korisnicima i vlasnicima šuma i šumskog zemljišta, kao i poljoprivrednog zemljišta, za podizanje novih šuma na ukupno 1400 ha, od čega 800 ha u privatnoj svojini, besplatnom podelom sadnica fizičkim licima.

Takođe je finansirana proizvodnja 3.600.000 sadnica za pošumljavanje i oko 230.000 kg šumskog semena.

Za jesen 2009. godine na Konkurs su pristigli zahtevi za finansiranje radova na pošumljavanju za ukupno oko 1000 ha, od čega 680 ha u privatnoj svojini, precizira se u saopštenju.

Pogledajte još