SEĆATE LI SE ROXETTE: Kako se pevačica čuvene grupe borila sa rakom mozga

"It must have been love", "Listen to your heart", "The look"... Ovo su samo neke od pesama uz koje smo uživali krajem osamdesetih i početkom devedesetih. - See more at: /pocetna/zivot/dobra-stara-vremena/Secate-li-se-grupe-Roxette.a-220429.899.html#sthash.Nog9nqWs.dpuf

Članovi švedskog pop dua „Rokset” (Roxette), 1988. osvojili su svet hitom „Poslušaj srce” (Listen to Your Heart).

Pesma je najpre izdata u Švedskoj, u septembru 1988, da bi 1989. usledilo američko izdanje. Ušla je u Bilbordovu listu najslušanijih, a u međuvremenu osvojila je titulu „Zlatne ploče” u Švedskoj.

Nijedan koncert Rokseta nije se mogao zamisliti bez izvođenja ove numere, u svim varijantama - od tipičnog rokerskog aranžmana do akustične balade.

Grupu su činili gitarista i pevač Per Gesl i pevačica Mari Frederikson, potekli 1986. iz Halmštada u Švedskoj. Posle uspeha koji im je donela „Poslušaj srce” usledile su turneje i popularnost. Njihove kompozicije su već uveliko prešle granice Švedske i postale hitovi u SAD i Velikoj Britaniji, kolevkama modernog rokenrola.

Naporan rad uzeo je svoj danak. Frederiksonovoj je 2002. dijagnostikovan rak mozga. Protiv njega se borila tri godine, a na albumu The Change opisala je svoja osećanja tokom bolesti. Ponovo su se ujedinili 2009, a 2011. su izdali album „Škola šarma”.

Frederikson i Gesl ujedinili su se na inicijativu menadžera njihove izdavačke kuće – Rolfa Nigrena.

„Sećam se da je Per pisao dobre kompozicije. Pomislio sam da bi on i Mari mogli dobro da se uklope. Per kao autor izuzetne muzike, a Mari je mogla da peva telefonski imenik i da to zvuči odlično. Ponosan sam što sam autor ideje o njihovom ujedinjavanju”, izjavio je jednom prilikom Nigren koji je predložio da tekstovi „Rokset” budu na engleskom jeziku.

Pogledajte još