Protest na Kosovu zbog krađe glasova

PRIŠTINA, 17. novembra 2009. (Beta) - Više hiljada ljudi protestovalo je u utorak u Đakovici jer smatraju da su kandidatkinji Alijanse Novo Kosovo (ANK) za predsednika te opštine, Mimozi Kusari Ljilji pokradeni glasovi.

"ANK sumnja da je izborne krađe bilo i u opštinama Vitina, Priština, Kamenica i Kačanik", navedeno je u saopštenju. Ta stranka navodi da se ne može složiti sa ocenama institucija Kosova da su se izbori odvijali u mirnoj i demokratskoj atmosferi, "pošto činjenice govore drugačije".

"Državne institucije ne mogu da ignorišu video snimke na kojima se vidi da predstavnici različitih partija pune glasačke kutije. Izveštaji policije o pretnjama oružjem i glasanje u ime mrtvih ili onih koji žive van Kosova nedvosmisleno govore o nepravilnostima tokom glasanja", navodi se u saopštenju.

Televizije na Kosovu su u ponedeljak uveče objavile video snimke na kojima se vide članovi izbornih komisija u regionu Đakovice kako pune glasačke kutije. Međutim na tim snimcima nije bilo moguće identifikovati kojoj partiji pripadaju oni koji to čine.

Pogledajte još