Holandsko-srpski autobusi

BEOGRAD, 18. novembar 2009. (FoNet) - Holandska kompanija VDL Bus&Coach i srpska "Neobus" zajedno će proizvoditi međugradske autobuse tipa Lexio za izvoz na evropsko tržište, u vrednosti 30 miliona evra, predviđeno je ugovorom o partnerstvu te dve firme koji su danas potpisali njihovi direktori Henri Kolen i Radenko Kostić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Mlađan Dinkić, koji je rekao da je to prva u seriji dobrih vesti u srpskoj automobilskoj industriji.
On je istakao da je Vlada Srbije prepoznala značaj posla srpsko - holandskog partnerstva i podržala ga kreditom od 2,7 milona evra iz republičkog Fonda za razvoj.

Glavna tržišta za nove autobuse biće Francuska, Italija i Nemačka, a prema Dinkićevim rečima planirana je proizvodnja 450 autobusa u naredne tri godine.

Direktor VDL grupacije Henri Kolen je rekao da je prototip novog autobusa već predstavljen na najprestižnijem internacionalnom sajmu, gde je dobro ocenjen i izrazio uverenje da će biti dobro plasiran i na tržištu Evrope.

Direktor "Neobusa" Radenko Kostić je najavio da serijska proizviodnja autobusa kreće sledeće nedelje, ističući da je planirano 150 autobusa godišnje, odnosno tri nedeljno.

On je rekao da su to autobusi tipa Lexio za prigradski i međugradski saobraćaj, a za potrebe francuskog tržišta predviđeni su za prevoz đaka.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Pogledajte još