Opera Hasanaginica premijerno u Narodnom pozorištu

BEOGRAD, 20. novembra 2009. (Beta) - Opera "Hasanaginica" po drami LJubomira Simovića, u adaptaciji kompozitora Rastislava Kambaskovića, premijerno će biti izvedena 22. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, u okviru obeležavanja Dana tog teatra.

Upravnik Narodnog pozoiršta Božidar Đurović rekao je u petak na konferenciji za novinare da je Rastislav Kambasković napisao muziku za operu, režiju je radila Ivana Dragutinović Maričić, a dirigent je Mladen Jagušt. Prema njegovim rečima, opera "Hasanaginica" je prva srpska opera koja će u Narodnom pozorištu biti izvedena nakon 20 godina.

Kompozitor Rastislav Kambasković je rekao da se ideja da napiše operu davno rodila, a da je polazište za libreto bila poznata drama Ljubomira Simovića. Rediteljka Ivana Dragutinović Maričić rekla je da u operi "Hasanaginica" ima puno emotivnih i tužnih trenutaka, posebno arije same Hasanaginice, koja zapravo predstavlja sve žene koje se bore za svoja prava, decu i sopstvene izbore.

Narodno pozorište u Beogradu 22. novembra obeležava 141 godinu postojanja kada će biti dodeljene godišnje nagrade pozorišta i izvedena premijera opere "Hasanaginica".

Pogledajte još