Opozicija tvrdi da će otkaze dobiti nepodobni

BEOGRAD, 20. novembra 2009. (Beta) - Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su u petak da će smanjenje administracije dovesti do otpuštanja stranački nepodobnih činovnika i da predloženi zakoni neće rešiti problem viška zaposlenih.

"Ovo što vi radite je jedna vrsta nasilja nad nevinim ljudima da biste opravdali poziciju pred Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je šef poslaničke grupe DŠ-a Miloš Aligrudić u raspravi o amandmanima na predloge zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji i lokalnoj administraciji.

Prema rečima poslanice SRS-a Vjerice Radete, od dolaska DOS-a na vlast vlade su povećale broj zaposlenih na osnovu potreba Demokratske stranke i G17 plus, a ne na osnovu stvarnih potreba. Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba Napred Srbijo rekla je da nadležni nisu u stanju da kontrolišu visinu plata i broj zaposlenih u raznim agencijama. Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je ta stranka predložila odlaganje početka otpuštanja u lokalnoj amdinistraciji za godinu dana, odnosno od 2011. godine.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović rekla je novinarima u Skupštini da je cilj predloženih zakona podizanje efikasnosti. Vlada Srbije je, prema njenim rečima, odlučna u nameri da modernizuje i transformiše administraciju i da će u ostvarivanju tih ciljeva morati još mnoge stvari da se promene.

Pogledajte još