STRAH OD LETENJA: Kako je Momo Kapor na jednom putu upoznao suprugu i mafijaše

Susret Mome i Njujorka bila je ljubav na prvi pogled. Mnoštvo umetnika i kulturnih događaja učinili su da se na Petoj aveniji i Menhetnu oseća kao na Neimaru ili Vračaru. Komotno i relaksirano. Ipak, za Momu je bilo stresno odlaziti u posetu svojoj ljubavi. Kako je imao izraženi strah od letenja, a do Njujorka se može samo avionom, dolazio je na aerodrom dva-tri sata pre poletanja kako bi imao dovoljno vremena za druženje s viskijem. Na jednom od hodočašća Velikoj jabuci, baš stišnjen u avionu između uskih sedišta i straha, Moma je upoznao drugu suprugu Ljiljanu.

- Davne 1982. godine sam zbog straha od letenja držao za ruku jednu stjuardesu, naravno Ljiljanu, i nisam je pustio do današnjeg dana. Onda sam je zamolio da mi donosi srpske novine u Njujork i tako se rodila ljubav - rekao je Moma Storyju. - U našem braku ja sam na vrlo dobrom drugom mestu, a na prvom je Arči, pas rase haski, koga već jedanaest godina, osim kada sam na putu, šetam svakog jutra. Ljiljana je od mene mlađa dvadeset godina, ali kada ja budem imao sto godina, ona će imati osamdeset, pa se razlika neće primetiti. Ona je, u stvari, starija od mene, jer me sprečava da pravim gluposti, čemu sam sklon.

U Njujorku je bio u kontaktu sa svakakvim svetom.

- Družio sam se Boškom Radonjićem, desnom rukom Gotija, šefa porodice Gambino. Slikao sam portrete njihovih žena i ljubavnica i bili su veoma zadovoljni – Džoni Ferano, vrlo ugledan mafijaš, izveo bi me na terasu i tutnuo u džep dve hiljade dolara. Sa Boškom sam išao u Fulton Strit, luku u južnom Njujorku, gde se istovaruje riba. Hodali smo noću po ribljim krljuštima, gde belac ne sme ni da proviri. Prilazili su mu radnici sa metalnim čakljama u rukama kojima otvaraju sanduke i ljubili ga u ruku. Meni su dali punu najlon kesu najbolje ribe.

Pogledajte još