#Autoforum2016 Aleksandra Nedeljković: Najveći izazov biće balansiranje rasta tržišta između Zapada i Istoka

#AutoForum2016 otvara potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović i Njegova Ekselencija ambasador Nemačke Axel Dittmann. Predstavnici kompanija Euro Petrol, Euro Gas, SAT Media Group i predstavnici autoindustrije razgovaraće koji su to izazovi sa kojima se kompanije u ovoj delatnosti susreću, kada su u pitanju tržište, uslovi uvoza, ali i koja je to uloga države u ovoj oblasti. Kroz panel diskusiju, učesnici će razgovarati o kriznim komunikacijama i kako komunicirati tokom mega kriza u auto-industriji.

Studiju slučaja "Marketing i komunikacione strategije u auto-industriji" predstaviće Aleksandra Nedeljković, Marketing menadžer, Opel.

Kako biste ocenili automobilsko tržište u Srbiji? Da li je i prošle godine bilo pada prodaje, kao što je to slučaj sa 2014. godinom?

- Prošle godine se desilo tačno ono što smo očekivali i predvideli. Permanentni pad tržišta u poslednjih nekoliko godina je zaustavljen i prodaja je u 3. i 4. kvartalu pokazala postepeni rast što je dovelo do boljih prodajnih rezultata nego u 2014-oj godini. Naravno, još uvek jedan deo te prodaje je fiktivna cifra, s obzirom da uvoznici i reeksport na zapad i prodaju po okolnim zemljama prijavljuju kao prodaju u Srbiji, ali generalno kada se isključi taj volumen od 25 do 30% podaja je porasla. Upravo zbog toga je teško nagađati tačan procenat porasta prodaje ali je definitivno pad zaustavljen i prodaja je u porastu. Osnovni nosilac prodaje su i dalje kompanije koje, htele ne htele, moraju da zamene svoje dotrajale vozne parkove i flotna prodaja i dalje čini ogroman deo totalne realne prodaje – ugrubo oko 65-70%. Maloprodaja fizičkim licima zaostaje ali je i ovaj segment svakako počeo da raste čemu je najviše doprinela izuzetno oštra konkurencija uvoznika kao i ogromna lepeza ponuda finanisranja kupovine ili sa 0% kamate ili sa povoljnim kamatama na 3 do 5 godina a kod nekih brendova , kao kod Opela na primer, cak i do 7 godina. U manjoj meri ali još uvek značajan doprinos početku oporavka našeg tržišta prošle godine doneli su izuzuetno dobar Beogradski Sajam Automobila kao i lansiranje mnogo novih i atraktivnih modela sa cenama koje još uvek mogu biti prihvatljive za tržište Srbije. Za ovu godinu očekujemo nastavak blagog rasta realne prodaje, kontinuiranu dominaciju flotne prodaje i nastavak borbe na polju pronalaženja što povoljnijeg modela finasiranja kako bi se privukla fizička lica. Biće lansirano dosta novih modela a očekujemo takodje da će Srbija početi da prati trend koji je odavno uspostavljen u Evropi , odnosno počeće rast prodaje u SUV B i C segmenta paralelno sa porastom ponude proizvodjača.

Komunikacija sa kupcima veoma je izmenjena poslednjih nekoliko godina i onaj ko ne koristi alate na internetu na tržištu je praktično nevidljiv. Na koji način je promenjen način komunakcije sa potencijalnim kupcima automobila?

- Svet se promenio i digitalni krajolik se stalno razvija. Dok je u prošlosti bilo dovoljno oglasiti se samo u štampanim medijima, na radiju i TV-u, kupci sada imaju mogućnost da online procene naše proizvode. Oni su već dobro informisani i imaju formirano mišljenje o nama i pre dolaska u prodajni salon ili servisni centar. Uopšteno govoreći, put od inicijalne ideje i želje za kupovinom automobila, do same realizacije traje u proseku 3 meseca. Na tom putu, više od polovine svih predprodajnih aktivnosti potencijalni kupac vrši online. Naravno, ako uzmemo u obzir činjenicu da prosečan Srbin provede neverovatnih 336 minuta dnevno ispred TV ekrana, čime se ne umanjuje učešće TV-a kako najuticajnijeg tradicionalnog medija u media mixu, moramo se složiti da su današnji kupci ipak online. Stoga, svaki ozbiljan brend, mora da ima jasno definisanu online strategiju, koja obuhvata širok spektar aktivnosti – ili ono što mi u marketingu zovemo „digitalna strategija 360o“. Važno je napomenuti, da je online obraćanje kupcu neposrednije, brže i svakako personalizovanije. Ne manje važan podatak je da vam online oglašavanje omogućava razne metode metrike, koje mi u Opelu zaista nogo koristimo i oslanjamo se na njih u planiranju svojih aktivnosti. To samo znači da je online oglašavanje ne samo efektan i efikasan nain oglašavanja, već u svakom trenutku možete validirati koliko se vaša investicija isplatila.

Kakve izazove očekuje automobilska industrija u narednih 5 godina u svetu, ali i u našem regionu?

- Najveći izazov će biti balansiranje rasta tržišta između zapada i istoka. Naime, u 2015-oj godini ukupna prodaja i porast tržišta u Evropi je bila negde oko 3% u odnosu na 2014. (19.2 M u odnosu na 18.7 M u 2014.) . Međutim , najveći porast je bio na zapadu + 9% (+1.4 M vozila) gde su tržišta Nemačke, Velike Britanije a naročito Španije počela da se oporavljaju dok je na žalost u Rusiji kao i Ukrajni i ostalim zemljama istoka došlo do pada totalne prodaje za oko milion vozila. Pri tome je u 2015-oj godini Britanija dostigla istorijski maksimum prodaje od 3.05 M vozila. Pitanje je da li će tržište zapada i dalje rasti dovoljno da apsorbuje gubitke volumena koji proizvođači imaju na istoku. Gledano na period od 5 godina, situacija će se definitivno popraviti i verovatno ćemo se vratiti na nivo pre krize, s kraja 2008. , mada je zbog trenutne sveukupne političke situacije i balansa snaga u Evropi vrlo teško praviti dugoročna predviđanja. Sledeći veliki izazov auto industrije će biti odgovor na sve strožije zahteve za smanjenje CO2 emisije kao i na zahteve potrošača za smanjenje potrošnje goriva, tako da se mogu očekivati pojačane aktivnosti proizvodjača u pravcu razvoja električnih vozila ili vozila na alternativni pogon i svodjenje troškova proizvodnje ovih vozila na nivo koji kupci mogu da podnesu kroz maloprodajnu cenu. Jednom rečju, ovaj segment neće više biti imidž bilder, već sve više i više važan činilac u prodaji generisan porastom tražnje. Sve to će morati da bude ispraćeno adekvatnim zakonskim poboljšanjima kao i infrastrukturom koja treba da prati i omogući nesmetano korišćenje takvih vozila – što se na žalost zbog ekonomske situacije i svesti ne može očekivati u velikoj meri na istoku kontinenta uključujući i Balkan. Definitivno će se nastaviti rat proizvodjača premijum klase sa proizvodjačima auitomobila masovne potrošnje. Već godinama jedni drugima ozbiljno ulaze u do sada rezervisane “teritorije” samo za njih. Svedoci smo sve veće ponude vozila premijum klase u A, B ili C segmentu i odgovora ostatka industrije ponudom sve luksuznije opreme kao i sve većih gabarita u takozvanim običnim automobilima iz masovne produkcije. I naravno, nastaviće se trend rasta SUV segmenta kao i apsolutni porast raznih opcija povezivanja vozila sa pametnim telefonima uz lepezu usluga koje se mogu ponuditi ovim putem. Sveopšti razvoj je vezan za dalje usavršavanje komunikacije i interneta kao osnove našeg funkcionisanja i logično je da će i auto industrija nastaviti da radi na povećanju kvaliteta i sofosticiranosti ovakvih ponuda za svoje korisnike. U našem regionu možemo očekivati sličnu situaciju kao i kada je tržište raslo od 2005 do 2008. U mnogome će naš oporavak zavisiti od uspešnosti ekonomije i planiranog oporavka dok će svi trendovi iz Evrope kao i obično sa otprilike 6 do 9 meseci razlike biti prepoznatljivi i kod nas.

(old_image)

Sa detaljima programa, učesnicima i prijavama možete se upoznati na zvaničnom sajtu foruma na linku: http://www.color.rs/autoforum2016/

Pogledajte još