#Winterfest2016 Stefan Ristović: Sve veći broj vinarija pokazuje da smo na dobrom putu

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Na panelu "Novi ukusi Balkana" učestvovaće i Stefan Ristović, glavni kuvar restorana "Klub književnika"

Na koji način vino poboljšava ukus hrane koju konzumiramo?

- Klasična definicija ne postoji, vino u zavisnosti od karakteristika kiseline, procenta alkohola, tanina... daje punoću i balans jelu, samo brojnim kombinovanjem i ,,igranjem,, ukusa možete naći najpogodniju kombinaciju za vas. Vino takođe ima i veoma bitnu ulogu u samom pripremanju hrane, dodavanjem vina u hranu, pojačavamo ukus, i dajemo posebnu aromu jelu.

Uz koju hranu najbolje ide belo, a uz koju crno vino?

- I ako pravilo ,,bela vina uz bela mesa, i crvena vina uz crvena mesa" polako postaje izlizano ,ja se i dalje držim pravila da bela vina odlično idu uz ribu, crvena uz jaka crvena mesa (biftek, meso od divljači itd.)

Šta je potrebno uraditi da domaća vina budu vidljivija prvo na našoj, a onda i na međunarodnoj vinskoj sceni?

- Vina na domaćoj sceni su za sada jako dobra i jako kvalitetna. Sve veći broj vinarija pokazuje da smo na dobrom putu, jer samo se kvalitetnim vinom mogu otvoriti vrata našeg i međunarodnog trzišta.

(old_image)

Informacije za smeštaj i prevoz jelena.jahura@color.rs
Informacije za program i izlagače jelena.savic@color.rs

Pogledajte još