"O poreklu vrsta" , bar, za sto hiljada dolara

LONDON, 23. novembar 2009. (FoNet) - Jedna knjiga pronađena u privatnom toaletu, koju će kuća Kristi's sutra ponuditi na aukciji u Londonu, verovatno će dostići cenu od - bezmalo 100.000 dolara!

Ta basnoslovna cena moguća je zato što je posredi otac evolucije Čarls Darvin, odnosno njegova revolucionarna knjiga "O poreklu vrsta", i to jedan od 1.250 primeraka prvog izdanja iz 1859.

Aukcijska kuća Kristi's je saopštila da se knjiga zaista nalazila na polici u  gostinskom toaletu jedne porodične kuće u okolini Oksforda, u južnoj Engleskoj.

Kristi's aukciju priređuje upravo na 150. godišnjicu prvog izdanja čuvene knjige i stvarno očekuje da će je prodati za oko 60.000 funti ili 99.000 dolara.

U toj knjizi, napisanoj nakon obilaska svih relevantnih lokacija na Zemlji, Darvin je ubedljivo razradio svoju teoriju prirodne selekcije, koja je osnova za moderno poimanje evolucije života.

Puni naslov dela je i bio "On the Origin of Species by Means of Natural Selection", dakle "O poreklu vrsta posredstvom prirodne selekcije", a primerci prvog izdanja imali su  izdavačeve originalne zelene platnene korice sa pozlaćenim ivicama.

Upravo ove godine je manifestacijama širom sveta obeležena 200. godišnjica rođenja Čarlsa Darvina, a sutra je i 150. godišnjica prvog izdanja.

Lokalni "Oksford mejl" je izvestio da je knjiga kupljena pre nekih 40 godina u jednoj antikvarnici za - nekoliko šilinga. Kupac očigledno pojma nije imao koliko vredi, a i sadašnji vlasnik ju je cenio samo zbog sadržaja.

Zet vlasnika, međutim, bio je na jednoj od manifestacija kojom je obeleževana godišnjica Darvinovog rođenja, na jednoj slici je po pozlaćenim obrubima prepoznao originalne korice prvog izdanja i tastov primerak odneo u Kristi's.

Tamo je erkspert za knjige i rukopise Margaret Ford, naravno, odmah shvatila sve i bila oduševljena što je knjiga vrlo dobro očuvana, tek sa malo ušiju na uglovima stranica, pa će sutra biti veoma zanimljiva aukcija za koju su se interesenti već javili.

Pogledajte još