#PROFEMINA2016 Gorica Nešović: Mislim da svaka žena želi sigurnost i spokoj

Organizator Pro-femine, magazin ”Lepota i zdravlje”, već deceniju i po najčitaniji i najprodavaniji ženski mesečnik u Srbiji ali i regionu, ove godine slavi svoj 15. rođendan, što je jubilej koji će svakako dati poseban ton i samoj Konferenciji – prvi put biće dodeljena Pro-femina Award, nagrada za ženu koja je pružila najveći doprinos u društveno angažovanom radu.

Program ovogodišnje Pro-femine biće, kao i pethodne tri godine, izuzetno zanimljiv. Kroz panel-diskusije govorićemo o najvažnijim pitanjima koja se tiču života današnje žene. Biće reči o rodnoj ravnopravnosti, o učešću žena u političkom životu, o brizi i zaštiti žena žrtava nasilja, o pronalaženju balansa između profesionalnog i privatnog života, o ženskom zdravlju, nezi i lepoti, o porodičnim i partnerskim odnosima, o ženskoj hrabrosti i mnogi drugim temama.

Moderatorka panela "Smart life: Da li je život u ravnoteži danas moguć" biće Gorica Nešović, voditeljka, novinarka i spisateljica.

Na konferenciji "Pro-Femina 2016" bićete moderator panela "Smart life: Da li je život u ravnoteži danas moguć". Da li vi uspevate da pronađete balans uprkos svakodnevnom ritmu?

- Ključna reč i jeste BALANS. On ne dolazi sam od sebe, na njemu se pažljivo radi. Naravno da je moguć život u ravnoteži, ali svaka žena mora da zna šta hoće i šta neće, šta je realno, a šta nemoguće. Ako teži ka onom na šta može sama da utiče i obezbedi, onda se uspostavlja balans. Ja to uspevam već godinama. Nadam se.

Iako je mnogo akcija za podršku ženama pokrenuta od strane medija, da li je odnos medija stvarno takav? Kako biste ocenili sliku žene u medijima u Srbiji?

- Podrška ženama je samo kada se pokrene neka konkretna kampanja. I dalje je dominantno samo to kako žena treba da izgleda. Videla sam skoro jedan naslov "Sećate se čuvene glumice pre 20 godina (da ne kažem ime), pogledajte na šta sada liči". To je slika odnosa prema ženama u medijima.

Da li u Srbiji i dalje vlada mišljenje da žena ne može biti uspešna na dva polja, i na poslu i kod kuće?

- Mislim da se ta slika polako menja, ali i dalje dominira sumnja da je ona to stvarno postigla sama. Ili je neko "gura", nečija je ljubavnica... ili je teško đubre koje gazi sve pred sobom. Najblaže rečeno, za takvu ženu se kaže "ona je opasna".

Lajtmotiv konferencije Pro Femina je "Šta žene žele?". Kakav je vaš odgovor na ovo pitanje?

- Jedan prijatelj mi je skoro rekao da žene vole moć, ali mislim da svaka žena želi sigurnost i spokoj.

Kompletan program konferencije i način prijavite pronađite OVDE

(old_image)
Pogledajte još