Vlada prihvatila zahteve studenata

BEOGRAD, 27. novembra 2009. (Beta) - Vlada Srbije odlučila je u petak da ispuni zahteve studenta beogradskog Univerziteta koji nekoliko dana protestuju, osim zahteva za zbirni upis godine.

Ministarstvo prosvete, u saopštenju dostavljenom medijima, navodi da će Vlada zajedno sa fakultetima svim samofinasirajućim studentima koji su u protekloj školskoj godini ostvarili 48 i više ESPB poena, a izvan su budžetske kvote jednokratno platiti školarinu za 2009/10 godinu.

Vlada će obezbediti sredstva za finansiranje dodatnog broja studenata master studija, usvojiće kvote za doktorske studije, od grada Beograda će zatražiti informacije o dugovanjima fakulteta za grejanje i pomoći im da reše taj problem, naložiće nadležnim institucijama da reše status studenata osnovih studija na fakultetima primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Takođe, Vlada se obavezuje da prilikom izrade budžeta za narednu godinu maksimalno uvaži zahtev studenata o adekvatnom izdvajanju sredstava za obrazovanje. Vlada je, kako je saopšteno, prihvatila predlog Ministarstva prosvete da se formira radno telo sastavljeno od predstavnika univerziteta, studenta, Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da prati proces reforme obrazovanja i predlaže mere za njegovo unapređenje i obezbeđivanje vrhunskog kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.