Prijave protiv ministarstava?

BEOGRAD, 03. decembar 2009. (FoNet) - Uprava za javne nabavke samo u 2009. godini uočila je potencijalne neregularnosti u postupcima javnih nabavki vrednim preko 100 miliona evra, a informacije iz prethodnih godina ukazuju na to da se oko četvrtina javnih nabavki u Srbiji obavlja bez tendera, izjavio je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Svoje izveštaje Uprava sukcesivno prosleđuje Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), koja će sve proveravati tokom naredne godine, rekao je Jovanović za Blic.

Jovanović je dodao da ne može da navede konkretne primere ko je i kako mogao da zloupotrebi sistem javnih nabavki jer, prema njegovim rečima, samo DRI ima mogućnost provere na terenu i uvid u sva dokumenta u vezi s javnim nabavkama, uključujući i one koje su poverljive prirode.

"Državna revizorska institucija, pošto proveri naše izveštaje, izaći će s konačnim zaključkom", rekao je direktor Uprave za javne nabavke.

Po Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, u slučajevima težeg kršenja obaveze dobrog poslovanja predviđena je mera razrešenja odgovornog lica, a kod svakog budžetskog korisnika tačno se zna ko je odgovorno lice, rekao je Jovanović.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović nije mogao u sredu da navede ko je najviše kršio zakon kada je reč o javnim nabavkama, rekavši da DRI o tome nije vodila statistiku.

Sretenović je naveo da DRI neće pokretati postupke protiv budžetskih korisnika koji su kršili propise ili nenamenski trošili novac dok se o njenom izveštaju ne izjasni nadležni odbor Skupštine Srbije za finansije.

Pogledajte još