Obični ljudi

"Ordinary People“ je jedini srpski film prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, u programu "Nedelja kritike". Nakon debija u Kanu, film je prikazan i nagrađen na Festivalu Cinemacity u Novom Sadu. Pobednik je Sarajevo film festivala (Srce Sarajeva za najbolji film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i nagrada kritike Fipresci) i Filmskog festivala Kotbus.

"Ordinary People" je priča koja opisuje odvijanje ratnog zločina kroz tok svesti egzekutora, pokušavajući da postavi gledaocu pitanje šta možemo da vidimo, osetimo i mislimo, izvan uobičajnog osećanja krivice i odbacivanja prema takvom čoveku? Šta ako je egzekutor neko poput nas?

Film prati sudbinu vojnika odvedenih autobusima na nepoznatu lokaciju, bez ikakvog objašnjenja. Potom, na isto mesto, stiže autobus pun ljudi sa povezima preko očiju, koje vojnici treba da likvidiraju.

- Želeo sam da istražim tačku gledišta egzekutora, kao i da pokušam da razumem kako ubistvo može da postane posao. Nije me interesovao određeni geografski prostor i vreme, već univerzalna priroda nasilja. Pokušao sam da u fiktivnim uslovima stvorim jednu ratnu situaciji i posmatram kako se moj lik u njoj ponaša. Interesovalo me je u kojoj meri vreme koje nam je dato da odnesemo odluku utiče na tu odluku i u kojim to uslovima zaboravljamo da smo uvek slobodni da odbijemo?! - izjavio je reditelj Vladimir Perišić, koji insistira na naslovu filma na engleskom jeziku.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.