Spartanci u Off Space-u

Spartanci u Off Space-u, Vladimira Tatarevića, po inspiraciji na Spartance za koje sada, pored Termopila, stoji ploča s epitafom, na mestu na kome je poslednji od tri stotine Spartanaca umro:

Stranče, reci Lakedemoniji
Da ovde, po zakonima Sparte, mi počivamo

U pročelju galerije, fotografija velikog formata - Spartanac, mišićav muškarac, ratnik s kopljem u ruci. Ispred nje autor daje intervjue i pozira fotografima, ostale fotografije prekrivene crnim platnom, ispod njih plamen sveća. 

Galerija premala da primi sve poklonike dobre fotografije, studente, profesore, kolege fotografe, grafičare, umetnike...  gužva je i ispred galerije. Uz vino i razgovor čekamo otvaranje.

Izložbu otvara ataše za ekonomska pitanja i kulturnu saradnju grčke ambasade u Beogradu gospodin Liagis, potcrtavajući važnost Spartanaca za dalji tok istorije evropske civilizacije,  napomenuvši da je i ova izložba znak dobrih odnosa dva prijateljska naroda - Grka i Srba, ali nije propustio priliku da kaže i nekoliko rečenica o visokom umetničkom dometu i kvalitetu fotografija, poredeći Vladimirovo delo sa vrhunskim umetnicima fotografije. To je i bio momenat u kom su s fotografija skinuti velovi, sihronizovano i uz aplauz, čime je izložba zvanično otvorena.

Nekako smo skloni da, kad je o lepoti tela reč, da, s predrasudom mislimo da je žensko telo lepše i da ga treba prikazivati u umetnosti.

Nije uvek tako bilo u istoriji umetnosti. Gotovo da je u bilo uvek ravnopravno zastupljeno žensko i muško (nago) telo, bilo da je u pitanju erotika, snaga ili sklad prirodne lepote, kanonizovane ili slobodno interpretirane. Koliko god da je tema Spartanaca zanimljiva i intrigantna sama po sebi, isto toliko je i dati odgovore na sva postavljena pitanja težak zadatak.

Vladimir Tatarević je ovom izložbom dao odgovor na neka od njih, ali je i otvorio puno mogućnosti za neka nova sagledavanja ove nove-stare teme. U tome je i njegova veličina.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još