Sanjam putovanje sekund i po...

Iz prošlosti „proživljenog“ umetnica izvlači budućnost „nedoživljenog“ sanjanjem putovanja koja ne traju duže od sekund i po... a u stvari ili traju večno ili su „nadvremena“... (svevremena...)

Izložba video ambijentalna instalacija u tripartitnoj formi „Sanjam – Putovanje – Sekund i po..." ) naše renomirane umetnice Anice Vučetić otvorena je u Prodajnoj galeriji "Beograd" u petak, 4. decembra, i možete je pogledati do 21. decembra 2009. godine.

Umetnica jedinstvenog senzibiliteta (duboko proživljene poetike života u umetnosti u životu) i izraza (i iskaza filozofsko poetičnog) u istraživanjima i realizaciji radova i izlagačkih akcija - događaja u oblasti multimedija kroz video-ambijentalne instalacije sama kaže, i to je lepo uvek čuti: "Kao i prethodni radovi, i ovaj se bavi senzibilizovanjem percepcije životnih ciklusa, unutrašnjih energetskih kretanja i duhovnih transformacija."

U zamračenom delu galerije na 5 TV ekrana pratimo paralelne priče o ciklusima atmosferskih prirodnih ciklusa koji ostavljaju tragove sećanja u svesti posmatrača podstičući osećanja i dajući tako ideje i slobode za razna tumačenja - čitanja i čitanja (promišljanja – razmišljanja), i projekcija na transparentnom materijalu malog formata sa autoportretom umetnice u intimnom - intimističkom trenu sna, možda i tu negde oko buđenja, sa položajem i pokretima ipak „prvog sna“ i telom akterom sanjanog u tom istom snu.

Tako pažljivo izabrani „jednostavni“ događaji svakodnevnog „realnog“ života umetničkom akcijom (a nikako reakcijom) bivaju pretvoreni (pretočeni) u život umetnosti „autorkinog unutrašnjeg sveta“ kroz zvučne, vizuelne i gotovo taktilne predstavljačke forme, optimalnom upotrebom (a opet nenametljivo) savremene tehnologije – digitalnih medija.

Pratimo rad ove nam drage, simpatične i nenametljivo skromne, u razgovoru i komunikaciji uvek raspoložene i prijatne umetnice, podržavajući i visokoestetiziranu umetničku doslednost kao i virtuozan likovni – vizuelni pristup svakom projektu, divimo se doslednosti u celokupnom njenom radu, ali i poštovanju celokupne art scene, praćenju i učestvovanju u svim bitnim, zanimljivim događajima na sceni savremene likovne umetnosti.

Takođe treba reći da i Prodajna galerija "Beograd" visokoprofesionalno, ali što se mora reći, i sa pravom merom i ukusom i maštovito sa istančanim osećanjima za prave vrednosti iz projekta u projekat podiže nivo, ne samo svog rejtinga, nego, na sveopšte zadovoljstvo, značajno šire pozitivno utiče na celokupnu likovnu scenu.

Anici želimo da samo tako nastavi, čestitamo na ostvarenim dosadašnjim velikim rezultatima, istovremeno, sa nestrpljenjem očekujemo nove projekte. Svako ko želi mesto u svetu umetnosti ili/i umetnosti sveta „mora“ doći na ovu izložbu.

Ja iskreno i neskromno rečeno želim biti tu i zato ću doputovati u snovima na još po koji sekund i po... 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još