Roman o ljubavi i danima slave: Uspon i pad moje Zvezde

Miloš Rajković, naš poznati novinar i pisac, deleći sa čitaocem svoje radosti i razočaranja, ispričao je priču i o sebi i o Beogradu, o Bulbulderu, Zvezdari, Topčiderskom brdu i Marakani. Nije štedeo nikoga, otkrio i svoje sumnje i svoje slabosti. Uhvatio je duh jednog doba i jednog pokolenja čija je zvezda bleštavo sijala nadohvat ruke, na vrhovima prstiju. I Zvezda je morala da padne. Kao žrtva na oltaru naših grehova, kao znak pokleklog naroda, kao oružje u rukama poraženih. A opet, možda je ovo piščeva i naša „žal za mladost“. Za onom Zvezdom. Za nama samima i onim što smo bili, napisao je recenzent knjige Milan St. Protić.

„Ova knjiga može da posluži kao svojevrstan putokaz u zlatno vreme domaćeg fudbala, kada je odnos mladih prema sportu uopšte bio iskren i viteški, kada je u društvu, medijima i sportskim klubovima bilo kudikamo više entuzijazma i nekoristoljubivosti nego danas. Ona govori o svima onima u čijim grudima kuca pravo sportsko srce“, rekao je o knjizi Dragan Džajić.

Svako od nas žali za mladošću. A kako da ne žalim za svojom, za danima kada sam učio da igram pored Vladimira Petrovića Pižona?!“, kaže Miloš Rajković I dodaje: „Roman sam pisao bez emotivnog otklona. Nastao je iz besa, jer sam se setio slavnih vremena, dana kada su na Marakani igrali Real, Barselona, Liverpul, Mančester i svi bili lepo ugošćeni. Setio sam se dana kada nam se na terenu nisu tresle gaće od mnogo jačeg protivnika.

Nažalost, Zvezdin pad je bio težak i bolan. Počeo je 1991. godine, Zvezda postaje prvak sveta, kreću sukobi u Hrvatskoj. Pred nama je bio građanski rat, zemlja se raspadala, a mi smo bili nesvesni šta će nam se desiti. Taj pad traje i danas. Međutim, Miloš Rajković, novinar, pisac i iznad svega, slobodno možemo reći, Delija u najpozitivnijem značenju te reči, ne odustaje od svog kluba, veruje da je pred njim budućnost.

Nikada ne verujem da je suđena propast, mislim da je suđena budućnost i da je Zvezdi suđena budućnost. Ne mogu velike igrače i klubove da iznedre male lige kao što je naša. Verujem da će odnosi u regionu otopljavati i da ćemo opet na našim stadionima moći da gledamo igrače iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, jer samo sa ligom zemalja bivše SFRJ mi dobijamo jak fudbal, košarku…“, kaže autor dok objašnjava šta bi voleo da postigne ovom knjigom:

„Moramo privatizovati klubove, da se zna ko je gazda i da se domaćinski ponaša, da nam se klubovi uzdignu, ne samo Zvezda, već i Partizan i ostali klubovi, da naša deca ovde, u svojoj zemlji igraju fudbal, da tek kao zreli ljudi i izgrađeni igrači odlaze u inostrane klubove, a ne sa 12-13 godina, kakava je danas situacija.

Zvezda Lounge Bar bio je mali da primi sve poštovaoce autora i Zvezde. Promociji romana koji je objavila izdavačka kuća „Laguna“ prisustvovali su brojni nekadašnji asovi kluba iz Ljutice Bogdana, poput Dragana Šekularca i Vladimira Petrovića Pižona, veliki broj javnih ličnosti, a o knjizi o bezgraničnoj ljubavi i odanosti svom klubu, pored autora, govorio je i Vladika Porfirije.

J.R.N.

(old_image)

Pogledajte još