Srpsko narodno pozorište i Three Festival (3Fest) predstavljaju: "Prekinuti san" - spektakl Zuni Icosahedrona, pozorišta iz Hong Konga

Srpsko narodno pozorište i THREE Festival (3FEST) sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje čuvenog hongkonškog pozorišta Zuni Icosahedrona u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ova izuzetna saradnja, koja se ostvarila kroz partnerstvo između THREE Festivala, Srpskog narodnog pozorišta, Greensmith Events, Laboratorije za pozorišne eksperimente i Zuni Icosahedrona i Vlade Specijalnog Administrativnog Regiona Hong Konga, donosi predstavu "Prekinuti San", pod režijom pionira eksperimentalne umetnosti i jednog od najuticajnijih umetnika u Aziji - Danny Yunga.

Danny Yung, čije se stvaralaštvo proteže više od četiri decenije, istakao se kao inovator u različitim umetničkim disciplinama, uključujući pozorište, crtani film, film i video, vizuelnu i instalacionu umetnost. Njegova kreativna vizija i duboko razumevanje ljudske svesti i podsvesti suštinski su oblikovali predstavu "Prekinuti San". Ova predstava nije samo izvođenje - to je iskustvo koje poziva publiku na putovanje kroz istoriju, kulturu i univerzalne teme koje nas povezuju kao ljudska bića.

"Prekinuti San" istražuje priču o Paviljonu božura iz Ming dinastije, stvarajući emocionalno duboko iskustvo koje provocira razmišljanje i podstiče na introspekciju. Kroz ovu predstavu, Yung postavlja pitanja o stvarnosti, snovima i ljudskoj egzistenciji, koristeći pozorište kao sredstvo za istraživanje dubina ljudske psihe.

Ovo specijalno izdanje THREE Festivala (3FEST) obećava da će biti vrhunsko umetničko iskustvo koje će publici pružiti nezaboravne trenutke. Izvođenja će se održati 6. i 7. marta 2024. godine na sceni Pera Dobrinovića Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20:00 časova. Ulaznice su dostupne putem zvaničnog sajta Srpskog narodnog pozorišta.

Ulaznice za prvo izvođenje 6. Marta 2024 od 20h: https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/eventDetail/index/3701
Ulaznice za drugo izvođenje 7. Marta 2024 od 20h: https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/eventDetail/index/3702

"THREE" (THEATRE.RESEARCH.EDUCATION / 3FEST) festival je jedinstveno mesto umetničkog izraza, istraživanja i dijaloga. Svake godine se u okviru glavnog i pratećeg programa "THREE" festivala izvode predstave svih izvedbenih formi. Kroz široki spektar koji obuhvata sve od savremenog čitanja klasičnih dela do umetničkih eksperimenata, publiku suočavamo sa veoma suprotstavljenim miljeima i stavovima, te široj društvenoj i umetničkoj zajednici omogućujemo da svoje sudove i predrasude stavi na probu i da ponovo osnaži svoje kritičko gledanje i opažanja. Program festivala svake godine takođe napreduje u intenzivnom dijalogu sa svojom publikom i umetničkom zajednicom. Bogat niz otvorenih diskusija sa publikom, stručni paneli i radionice omogućavaju aktivno učešće na festivalu.

Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu je jedna od najprestižnijih pozorišnih institucija u Srbiji i šire. Osnovano je 1861. godine i smatra se najstarijim profesionalnim teatrom na Balkanu. SNP je centar kulturnog života u Novom Sadu i značajno mesto za razvoj i promociju pozorišne umetnosti. Poznato je po visokom nivou produkcije, kvalitetnim izvođenjima klasičnih i savremenih dela, kao i angažovanju renomiranih reditelja, glumaca i umetnika. SNP takođe organizuje raznovrsne kulturne događaje, predavanja i radionice, doprinoseći bogatoj kulturnoj sceni grada Novog Sada i celokupnoj pozorišnoj kulturi u Srbiji.

Zuni Icosahedron je istaknuto pozorište sa sedištem u Hong Kongu. Osnovano je 1982. godine sa misijom promovisanja eksperimentalnih i savremenih umetničkih formi, kao i kulturne raznolikosti. Njihov opus obuhvata pozorište, ples, muziku, vizuelnu umetnost i interdisciplinarnu praksu. Zuni Icosahedron je poznat po svojoj angažovanosti u temama društvene pravde, politike i identiteta, koje često istražuje kroz svoje umetničke projekte.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još