April u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Muzej afričke umetnosti u Beogradu (MAU) pripremio je bogat program za april koji donosi širok spektar aktivnosti - od likovnog konkursa za decu i mlade, preko besplatnog programa za penzionere, stručnih vođenja za odrasle i radionica za decu, do predavanja o afričkoj arhitekturi.

Trenutno u MAU možete pogledati novu tematsku izložbu "Otisak vremena" umetnica Lane Vasiljević i Marije Ćalić, čiji je kustos Milica Josimov. Polazište izložbe za obe umetnice je arhiva - jedna institucionala, muzejska arhiva Pečar, a druga lična/porodična. Tokom čitavog aprila, svake nedelje u 11 časova (7, 14, 21. i 28. aprila) biće organizovana autorska i stručna vođenja kroz izložbu za odrasle posetioce, dok će za decu uzrasta od 6 do 12 godina biti priređena kreativna radionica "Scenografija mog putovanja", na kojoj će deca kombinovanjem i kompozicijom crteža i kolaža u jedinstvenu celinu osmisliti scenografiju koja će predstaviti njihova stvarna ili izmaštana putovanja u Afriku.

MAU i ove godine organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu "Impresije o Africi" i to od 1. aprila do 7. juna. Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija. Najuspešniji crteži biće predstavljeni krajem juna na izložbi radova u okviru godišnje manifestacije "Afro festival 2024" koja se održava u bašti Muzeja, a autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

U četvrtak, 25. aprila u 18 časova biće održano predavanje "Kako čitati afričku arhitekturu - primer Adis Abebe, glavnog grada Etiopije, kao simbola moći od Hajla Selasija do Abija Ahmeda". Otkako je osnovan krajem 19. veka, glavni grad Etiopije, Adis Abeba, značajan je simbol političke moći. Njegova istorija i značenje danas u političkom, društvenom i ekonomskom životu vredne su referentne tačke za istraživače etiopske istorije, društvenih i političkih pitanja. Gostujuća predavačica biće dr Rubinkovska Aniol, istoričarka Afrike i profesorka na Katedri za afričke jezike i kulture Fakulteta za orijentalne studije Univerziteta u Varšavi, a trenutno i zamenica predsednika Poljskog afričkog društva. Predavanje se organizuje u saradnji sa Poljskim institutom u Srbiji, održava se na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Radno vreme MAU je svakog dana od 10 do 18 časova. Prijavljivanje za programe MAU je obavezno putem mejla kontakt@mau.rs, dok se više informacija može naći na veb sajtu https://www.mau.rs/cp/.

Izvor: Promo
Foto: Bojan Džordan, MAU/Promo

Pogledajte još