Juventus ili Bajern?

BEOGRAD, 7. decembra 2009. (Beta) - Fudbaleri Juventusa i minhenskog Bajerna osvojili su ukupno šest titula evropskih šampiona, ali će u sutrašnjem međusobnom susretu u Torinu odlučiti ko će nastaviti takmičenje u Ligi šampiona, a ko će u Ligu Evropa.

Juventus je sa osam bodova trenutno na drugom mestu na tabeli Grupe A u kojoj je pobedu već obezbedio francuski Bordo. Bajern je treći sa sedam bodova, dok je poslednjeplasirani Makabi Haifa izgubio sve utakmice u debitanskoj sezoni u najkvalitetnijem klupskom takmičenju Evrope.

"Moramo da budemo mudri i skromni i da razumemo da možemo do povoljnog rezultata ako u taj meč uložimo sve", kazao je kapiten Juventusa Alesandro del Pjero čiji tim u Ligi šampiona kao domaćin nije izgubio na poslednjih 16 utakmica.

Takav učinak Juventusa, međutim, ne brine napadača Bajerna Marija Gomesa, koji ima potpuno drugačiji stav od Del Pjerovog.

"Bajern nije tim koji takmičenje završava u prvoj fazi", istakao je Gomes, strelac na poslednja tri meča Bajerna, koji će igrati bez Frenka Riberija.

Jedan od dva velika evropska kluba tako će se pridružiti petostrukom prvaku kontinenta Liverpulu, koji je još ranije izgubio šansu da se domogne nokaut faze takmičenja.

Plasman u narednu rundu nije siguran za još tri bivša evropska šampiona, madridski Real, Milan i Olimpik iz Marseja, koji se takmiče u Grupi C.

Najtrofejniji klub sveta Real u poslednjem kolu gostuje u Marseju gde će morati da, iako bez povređenog Kake, osvoji barem bod da bi bio siguran učesnik druge faze. Olimpiku je potrebna pobeda, kao i Milanu na gostovanju u Cirihu, mada bi italijanski predstavnik mogao da prođe i samo sa bodom. 

"Ne brinem se kada igramo velike utakmice. Tada nemamo problem da se koncetrišemo, ne lutamo kao nekad", optimista je golman Olimpika Stiv Mandanda.

Čak je i branilac trofeja pobednika Lige šampiona Barselona u opasnosti da postane prvi aktuelni prvak koji je ispao u grupnoj fazi još od 1992. godine, kada se to njoj i desilo.

Sigurni učesnici osmine finala, pored Bordoa, jesu i finalista iz prošle sezone Mančester junajted, kao i Čelsi, Arsenal, Porto, Fiorentina, Olimpik iz Liona i Sevilja.

Mančester junajted će sutra biti gost kod Volfsburga, koji se bori za drugo mesto na tabeli Grupe B u kojoj je do sada osvojio sedam bodova, koliko i CSKA iz Moskve.

CSKA će sutra putovati na megdan Bešiktašu, koji može da se nada samo trećem mestu, odnosno učešću u Ligi Evropa na proleće.

Čelsi je već obezbedio prvo mesto na tabeli Grupe D, Porto će biti drugi, dok će se madridski Atletiko i kiparski debitant u Ligi šampiona APOEL boriti za treću poziciju i nastavak takmičenja na međunarodnoj sceni, doduše u Ligi Evropa.

Atletiko će imati lakši zadatak od APOELA, pošto će biti domaćin Portu, dok će Kiprani u Londonu igrati sa Čelsijem, koji kod kuće u Ligi šampiona nije izgubio još od februara 2006. godine. 

Grupa A

20.45 Juventus - Bajern Minhen
20.45 Makabi Haifa - Bordo

Tabela: Bordo 13 bodova, Juventus 8, Bajern Minhen 7, Makabi Haifa 0

Grupa B

20.45 Volfzburg - Mančester junajted
20.45 Bešiktaš - CSKA Moskva

Tabela: Mančester junajted 10 bodova, Volfzburg 7, CSKA Moskva 7, Bešiktaš 4

Grupa C

20.45 Olimpik Marsej - Real Madrid
20.45 Cirih - Milan

Tabela: Real Madrid 10 bodova, Milan 8, Olimpik Marsej 7, Cirih 3

Grupa D

20.45 Atletiko Madrid - Porto
204.5. Čelsi - APOEL

Tabela: Čelsi 13 bodova, Porto 9, Atletiko Madrid 3, APOEL 2

Pogledajte još