Osuda pretnji Brankici Stanković

BEOGRAD, 08. decembar 2009. (FoNet) - Grupa od osam nevladinih organizacija iz Beograda izrazila je danas ozbiljnu zabrinutost povodom pretnji upućenih novinaru B92 Brankici Stanković i njenim saradnicima u emisiji "Insajder" i zatražila jasnu i nedvosmislenu reakciju države.

Nevladine organizacije u saopštenju ističu da aktivnosti takozvanih navijačkih grupa predstavljaju flagrantno kršenje zakona Srbije i osnovnih ljudskih prava njenih građana, "dok je njihova retorika zasnovana na govoru mržnje i netoleranciji".

"Istraživačko novinarstvo i sloboda štampe su ključni deo agilnog i živog građanskog društva. Njegovo delovanje predstavlja značajan korektiv rada državnih organa. Zato ga treba posmatrati kao doprinos uklanjanju ozbiljnih društvenih anomalija a nikako kao konkurenciju ili mešanje u sferu 'državnih poslova', navode nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom.

Oni pozivaju državne organe da "konačno pređu s reči na dela", pruže neophodnu zaštitu autorki Insajdera i njenoj ekipi i efikasno gone autore pretnji.

Pogledajte još