Bez kolektivne krivice

BANJALUKA, 07. mart 2007. (FoNet) - U ime Republike Srpske, odbacujemo kao zlonamerne i štetne sve pokušaje da se nametne kolektivna krivica za zločine počinjene u proteklom ratu i na tako iskrivljenoj slici izazove nasilna i radikalna promena ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, na štetu RS i njenih građana, precizira se u zajedničkoj izjavi srpskih zvaničnika u BIH i RS.

Izjavu su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, prvi zamenik predsedavajućeg Parlamenta BiH Milorad Živković, predsednik RS Milan Jelić, predsednici Narodne skupštine i Vlade RS Igor Radojičić i Milorad Dodik.

Politički predstavnici RS, dodaje se u izjavi, najozbiljnije su zabrinuti zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u BiH, naročito posle objavljivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

"Ni po presudi, ni po međunarodnom, ni po domaćem pravu za ratne zločine se ne može utvrđivati kolektivna odgovornost nikoga, ni srpskog naroda, ni RS. Za zločine moraju odgovarati pojedinci, pred sudom u Hagu ili sudovima u BiH", precizira se u izjavi koju su novinarima na konferenciji za novinare pročitali Jelić i Dodik.

Srpski političari izrazili su najdublje saučešće porodicama ubijenih na području BiH, naročito porodicama žrtava iz Srebrenice.

Polazeći od Dejtonskog sporazuma, smatrajući BiH zajedničkom državom tri konstitutivna naroda i dva entiteta, navodi se u izjavi, potpuno smo predani dijalogu i dogovoru o reformama i budućnosti BiH.

Pogledajte još