Zvezda proslavila punolestvo Tokija

Fudbalski klub Crvena zvezda proslavio je osamnaest godina od osvajanja titule interkontinentalnog šampiona u Tokiju. Slavlje je upriličeno u Red cafeu na Marakani, a među zvanicama našli su se bivši i sadašnji igrači. Tog 8. decembra 1991. "crveno-beli" su u Japanu slavili sa 3:0 protiv čileanske ekipe Kolo-Kolo, a taj datum označen je kao crveno slovo u kalendaru Crvene zvezde.

Igrači koji su tada doneli radost velikom broju Zvezdinih navijača bili su: Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Milorad Ratković, Vlada Stošić, Darko Pančev, Dejan Savićević i Siniša Mihajlović.

Specijalni gost na proslavi bio je, kako je rečeno, arhitekta tadašnjih uspeha i tehnički direktor kluba Dragan Džajić. Posle kratke izolacije od javnosti, Džajić se ponovo obratio svim poštovaocima kluba i navijačima:

- Taj 8. decembar je najveći dan u istoriji kluba, uz dan kada smo postali i šampioni Evrope u Bariju. Jako sam srećan što se svake godine napravi mala svečanost i obeleži ovaj dan i nadam se da će tako biti i ubuduće. Takav gest treba da bude podsticaj svima da i dalje rade za dobrobit Zvezde. Takođe, to treba da bude motiv da se jednog dana taj veliki uspeh i ponovi. To je lako reći, teško ostvariti, ali ni ranije nije bilo lako doći do tako velikog trofeja.

Džajić je istakao kako Zvezdi mogu da pozavide mnogi klubovi iz okruženja, uz nadu da će se novi značajni uspesi ponovo dogoditi njegovom klubu:

- Zvezda je bila velika i opet će biti. Podsetiću samo na reči jednog mog saradnika iz tog vremena: "Ovo je toliko veliki uspeh, da svi koji su u njemu učestvovali mogu da prigrabe slave koliko god misle da im pripada."

Na svečanosti na Marakani gostima se obratio i Vladica Popović, trener koji je tada predvodio crveno-beli tim:

- Bilo mi je posebno zadovoljstvo što sam tada bio u Tokiju sa igračima i saradnicima. Podsetio bih da smo tada ostali sa igračem manje na terenu, od 44. minuta bez Savićevića, a ipak smo se izborili i u drugom poluvremenu dali još dva gola. Zvezda je tada bila isped svih, a verujem da će se to ponoviti. Ja sam u Zvezdi od 1950. godine, pa je jasno koliko mi sve znači, a nemojte me pitati koliko imam godina - našalio se Popović.

Ispred igrača tadašnje generacija, sećanja je svima osvežio Goran Vasilijević:

- I tada i sada sam član Zvezde. Taj uspeh i danas mnogo znači i klubu, a i državi. Nadam se da će igrači koji su sada u klubu imati muškosti, snage i kavliteta da krenu i osvoje nešto što smo nedavno započeli.

Gosti na Marakani imali su priliku da se slikaju sa peharom iz Tokija, pošto je za ovu priliku pehar bio iznet iz vitrina muzeja.

Katarina Stojković
9.12. 2009.

Pogledajte još