Počela prodaja karata za Afriku

Prodaja ulaznica za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. u Južnoj Africi je počela. Fudbalski zavez Srbije obezbedio je više od 12.000 karata, a najviše posla oko organizacije prodaje imaće Zoran Laković, generalni sekretar saveza:

- Dobili smo tačan raspored i količinu ulaznica za sva tri meča prve faze. Protiv Gane u Pteroriji imamo 4.009 karata, za meč sa Nemcima u Port Elizabetu količina je 4.276, a za Australiju 4.098 ulaznica. To je 12 posto, ali ne od ukupnog kapaciteta, kao što je prvobitno najavljeno, već od ukupnog platežnog kapaciteta. Tako je FIFA dala svim selekcijama - rekao je Laković.

Uslovi za dobijanje ulaznica su sledeći:

- neophodno je podneti zahtev fudbalskom savezu Srbije
- podnosilac zahteva mora biti punoletan
- neophodno posedovanje državljanstva Republike Srbije ili potvrda o boravku u Republici Srbiji
- zahtev se može podneti za najviše četiri ulaznice po utakmici
- ulaznice se mogu tražiti za najviše sedam mečeva

Ugovorom koji su potpisali FIFA i Fudbaleki savez Srbije regulisano je poručivanje karata na tri načina:

- preko Fudbalskog saveza Srbije, dolaskom u Savez, Terazije 35, I sprat

Formiran je tim koji će svakom zainteresovanom kupcu objasniti sve uslove kupovine karata i pomoći oko popunjavanja zahteva. Prema rečima generalnog sekretara Lakovića, procedura je dosta komplikovana i razlikuje se od principa koji je primenjivan za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

Rok za podnošenje zahteva preko Saveza je 27. decembar 2009. godine.

- Sistem PAMAS je drugi način za poručivanje ulaznica.

To je sistem koji funkcioniše preko Interneta, za sve učlanjene saveze učesnike. Navijači saveza učesnika imaju omogućen pristup ovom sistemu.

Na sajtu www.fss.rs je link preko koga se može pristupiti sistemu PAMAS (u gornjem desnom uglu). Sistem omogućava poručivanje ulaznica on line. Naručilac može bezbrojeno puta da uđe u sistem i proveri svoj status karte. Dostupne su informacije oko naručivanja, rokova plaćanja, kao i odgovori na najčešće postavljana pitanja, rasporedi utakmica, pravilnici prodaje, kodeks ponašanja i sl.

Ovaj sistem kupovine je aktivan od 11. decembra 2009. do 13. januara 2010. godine.

Ukoliko bude više zainteresovanih, od broja ponuđenih karata, FIFA će nasumičnim izvlačenjem odrediti kupce. Do 18. 1. 2010. navijači će biti obavešteni da li mogu da kupe kartu ili ne.

- Ticket aplication form je treći sistem za kupovinu karata

To je standardizovana aplikacija za sve saveze učesnike Svetskog prvenstva. Dizajniran je i postavljen od strane FIFA. Na sajtu našeg saveza biće postavljen obrazac, koji se nakon popunjavanja poštom, mailom ili faksom vraća u Fudbalski savez Srbije.

Rok za ovaj vid trebovanja karata je 10. januar 2010. godine.

Cene ulaznica za prvu fazu takmičenja su:

I katergorija: 176 dolara
II kategorija: 132 dolara
III kategorija 88 dolara

Mesta namenjena invalidima i njihovim pratiocima koštaju 22 dolara.

Cene karata za naredne faze biće u rasponu od 440 do 990 dolara po utakmici.

Karte će se izdavati isključivo u Južnoj Africi i to u gradu u kome se utakmica igra. Svaki kupac dobiće karticu, koja će mu omogućiti preuzimanje origionalne karte u automatu koji će biti u blizini stadiona.

Katarina Stojković
11. 12. 2009.

Pogledajte još