U Evropu sa vlastitim identitetom

BEOGRAD, 11. decembar 2009. (FoNet (old_image))- Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija u Evropi sa vlastitim identitetom suština političkog programa moderne Srbije i DS.

Takav politički program nije bilo jednostavno definisati, jer je Srbija proteklu deceniju potrošila u besplodnim debatama i lutanjima oko osnovnih principa vođenja politike, ocenio je Tadić na promociji četvorotomne Istorije Demokratske stranke.

U Srbiji se smatra da je građanskoj državi suprotnost nacionalna država, što je pogrešno, rekao je Tadić, jer je građanskoj državi opozit verska država.

"Nacionalna država je i građanska država", ocenio je Tadić i poručio da je nemoguće voditi politiku ukoliko ne postoje nacionalni ciljevi.

Tadić je predvideo da će DS, ukoliko ne izvrši reformu, doživeti sudbinu ugašenih stranaka.

On je objasnio da procesi decentralizacije i regionalizacije mogu biti izvedeni, ukoliko se DS reformiše u "centralističkom pravcu".

Verujem da samo centralizovana DS može proces decentralizacije izvesti tako da integritet Srbije bude sačuvan, naglasio je Tadić.

Ako se DS pretvori u konfederaciju političkih stranaka, obrazložio je Tadić, ne može reformisati društvo koje podrazumeva regionalizaciju i decentralizaciju, "očuvanje našeg stanovništva na prostoru na kojem danas postoji", uz očuvanje integriteta zemlje.

Tadić je podsetio da su devedestih godina i početkom ovog veka pojedini delovi političke elite pokušali da evropeizaciju Srbije predstave kao urušavanje nacionalnih legitimnih interesa, "što apsolutno nije tačno".

Tadić je naglasio da su političke stranke deo istorije Srbije, ali i njenog političkog sistema, kulture i identiteta.

Demokratska stranka je jedan od činilaca našeg unutrašnjeg identiteta, rekao je Tadić i ocenio da su političke stranke činioci identiteta građana Srbije.

Tako je bilo i u prošlosti. I u najmanjem selu u Srbiji se znalo ko je radikal, a ko demokrata, rekao je Tadić, uz napomenu da je to bila linija identifikacije, a često i linija razdvajanja.

Govoreći o istoriji DS, Tadić je ocenio da je ona nastala na ideji sporazuma i dogovora i bila stranka levog centra, dok je na njenom čelu bio Ljubomir Davidović.

Tadić je naglasio da je Milanu Grolu bilo teško da ideološki definiše DS u vreme komunističkog totalitarizma, dok se Dragoljub Mićunović suočavao sa ozbiljnim i teškim debatama unutar stranke o njenom ideološkom opredeljenju.

Mićunović je dosledno zastupao stav levog centra, ali je bilo i ideja da DS postane stranka liberalne orijentacije, podsetio je Tadić.

On je naglasio da je Zoran Đinđić ponovo vratio DS u prostor levog centra.

"Ja se trudim da u budućnosti imamo jednu konzistentnu ideološku osu koje će se DS držati", poručio je Tadić.

"Nalazimo se pred izuzetno teškim iskušenjima i potrebna nam je nova politička filozofija koja mora nastati na istorijskim činjenicima", rekao je Tadić.

Pogledajte još