Američka podrška Srbiji

VAŠINGTON, 16. decembar 2009. (FoNet) - Odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su u usponu, izjavio je u Vašingtonu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, i naglasio da SAD podržavaju Srbiju na putu evropskih integracija.

Odnosi SAD i Srbije su u usponu i očekujem da u 2010. godini ti odnosi budu još bolji, precizirao je Jeremić u izjavi novinarima i istakao da je izuzetno zadovoljan posetom i razgovorima u Vašingtonu.

Saglasili smo se da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, rekao je Jeremić i ocenio da je odnos Beograda i Vašingtona od "presudnog značaja u ostvarivanju strateškog procesa integracija i priključenja svih zemalja regaiona kolevci evropskih naraoda".

On je podsetio da su Beograd i Vašington u 2009. godini pronašli način kako da izoluju i ostave razlike po strani i izrazio očekivanje da će tako biti i u narednoj godini.

Ne postoji puna saglasnost o svim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, ali stojimo na istim pozcijama kada je reč o strateškom prioritetu, a to je integracija u Evropsku uniju (EU), rekao je Jeremić.

"Srbija nastavlja da uživa podršku SAD na putu evropskih integracija", istakao je Jeremić.

"Saradnju sa Vašingtonom nastavljamo na polju ekonomije, odrbrane i drugim oblasima", dodao je Jeremić, podsećajući na nedavnu veoma uspešnu posetu ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca Nacionalnoj gardi Ohaja.

Optimista sam kada je reč o odnosima Srbije i SAD, rekao Jeremić, koji je uputio poziv Hilari Klinton da poseti Srbiju, izražavajući nadu da bi do te posete moglo doći iduće godine.

Pogledajte još