Dovoljno gasa za povećanu potrošnju

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je u četvrtak da je obezbedilo po 13,7 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno za snabdevanje korisnika u Srbiji u uslovima povećane potrošnje zbog niskih temperatura.

Kako se precizira u saopštenju, iz uvoza je obezbeđno 12 miliona kubnih metara gasa na dan i 1,7 miliona kubnih metara dnevno iz domaće proizvodnje.

"To su do sada najveće količine koje su stavljene na raspolaganje kupcima u Srbiji i njima se garantuje isporuka i za domaćinstva i za industriju", naglasili su u Srbijagasu. Počelo je preuzimanje gasa iz podzemnog skladišta u Mađarskoj, gde je prema ugovoru sa nemačkim Eonom uskladišteno 200 miliona kubnih metara gasa i stvoreni su uslovi za preuzimanje 12 miliona kubnih metara gasa na granici Mađarske i Srbije.

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, naveli su u Srbijagasu, daje miliona kubnih metara gasa na dan, a iz domaće proizvodnje preuzima se oko 700.000 kubnih metar gasa. Srbijagas je pozivao kupce da redovno izmiruju svoje obaveze kako bi i ubuduće mogli da snabdevaju tržište bez bilo kakvih restrikcija gasa.

Pogledajte još