Odluku o kandidaturi u EU doneće Švedska

BEOGRAD, 19. decembra 2009. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je Vlada donela odluku o ponošenju zahteva za kandidaturu za prijem u članstvo u Evropske unije.

Cvetković je rekao da će odluku o tome kada će Srbija moći formalno da podnese kandidaturu doneti predsedavajuća EU, Švedska. "Očekujemo nakon donošenja ove odluke koja predstavlja deklaraciju o našem političkom stavu, da od predsedavajućeg Evropske unije, Švedske, dobijemo informaciju o tome kada ta kandidatura može biti i formalno podneta", rekao je Cvetković.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da odluka o podnošenju kandidature za članstvo u EU predstavlja prekretnicu i novu etapu koja će zahtevati duboke i bolne reforme, ali će na kraju građanima i njihovim porodicama doneti korist. On je rekao da je Srbija obavestila evropske lidere o nameri da podnese kandidaturu i da je ta odluka naišla na veliku podršku evropskih partnera.

Predsednik Srbije rekao je da nema nikakve dileme da Švedska i bez hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića može da odredi datum za podnošenje kandidature, jer Srbija čini sve da okonča saradnju s Haškim tribunalom.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.