Enciklo

Četri mlada umetnika iz Kragujevca: Ivana Rajačić - Lazarević, Mateja Ristić, Mladen Lazarević i Slobodan Stefanović, predstavili su svoj rad beogradskoj publici u Prodajnoj galeriji Beograd. Okupljeni u umetničkoj grupi "Enciklo" (slike, digitalni otisci i crteži), grupa inače ima devet članova, ovi mladi stvaraoci su svežinom novih ideja i energijom iskrenog entuzijazma skrenuli pažnju na sebe, i treba se iskreno nadati i verovati da će u tom pravcu i nastaviti

Kao što se na fotografijama može videti publika je bila uglavnom mlađa, ona što, u stvari, tek stasava i dolazi, i iskreno rečeno bilo je lepo videtu da umetnost ima budućnost u mladosti (naravno uz neophodnu podršku starijih kolega za koju mislim da sigurno neće izostati, dobar primer je i Galerija Beograd). 

Ali sa druge strane ne mogu se odreći utiska koji su na mene ostavili radovi izloženi u galeriji, obično za mladost vežemo i početak nečega, ali ovde sam bio sasvim prijatno iznenađen zrelošću likovnog izraza i poštenim odnosom prema umetnosti i umetničkom delu. Priznam da mi ovo slikarstvo leži i da odgovara mom senzibilitetu, samim tim sam i obavezniji da ga sagledam iz onog neličnog ugla, to jest da budem objektivan. I nije mi bilo teško, uz umetnost kojom sam bio okružen i mladost i sve što uz nju ide dobro sam se osećao. 

I eto da priznam, ovako javno, dobio sam želju da ponovo počnem da slikam. I šta još da kažem sem jedno veliko hvala i umetnicima i galeriji za lepe trenutke života proživljenog makar na kratko u najlepšem svetu na svetu - svetu umetnosti.

Dragan Kljajić

Pogledajte još