Kustendorf

Glumac Džoni Dep počasni je gost trećeg međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji od 13. do 19. januara 2010. na Mokroj gori organizuje "Rasta International" pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije.

Slavni holivudski glumac, koji je ujedno i prijatelj Emira Kusturice, u Beograd je doputovao dan pre otvaranja festivala , a primio ga je i predsednik Srbije Boris Tadić. (FoNet (old_image))

O Kustendorfu

Idejni tvorac "Kustendorfa" i reditelj Emir Kusturica posvetio je ovaj festival budućim filmskim stvaraocima, a u takmičarskom programu festivala učestvuje 28 filmova mladih reditelja i studenata filmskih škola širom sveta, koji se takmiče za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.  Predsednik žirija je autorka stripova i rediteljka Marđan Satrapi, poznata po dugometražnom animiranom filmu "Persepolis". Članovi žirija su i filmska producentkinja i autorka Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

Na repertoaru festivala naći će se ostvarenja Pavela Lungina "Car", Fatiha Akina "Soul kitchen", Asgara Farhadija "O Eli", Džima Džarmuša "Granice kontrole". Nesumljivo je, ipak, da će ovaj festival obeležiti dolazak u Srbiju jednog od najpoznatijih i najplaćenijih glumaca današnjice Džonija Depa.

- Ubijali smo Brusa Vilisa nekoliko puta, ali shvatili samo da je ta ideja o njemu potrošena, pa ćemo ove godine da napravimo nešto što je veoma zanimljivo, nešto što uvodi Džonija Depa na glavna vrata. Afirmišemo ono što je najbolje što Amerika može da ponudi... otkrićemo skulpturu Džonja Depa u prirodnoj veličini - kaže Kusturica. 


Džoni Dep nije holivudska lutka

Dep i Kusturica su već sarađivali na filmu "San o Arizoni", priča se da je slavni holivudski  glumac spreman da, ako to Kusturica hoće, za filmsku umetnost skoči i sa Ajfelovog tornja. Dva velikana filma zajedno će, kako sam Kusturica potvrđuje, sarađivati i u ostvarenju "Pančo Vilja" čije će snimanje početi ove godine.

(old_image)I pored govorkanja da zvezda filma "Pirati s Kariba", najmanje pripada ovom festivalu, reditelj Emir Kusturica, još tokom pripreme ovogodišnjeg festivala izjavio je:

- Pogrešno je shvatanje da Džoni Dep ne pripada ovom festivalu. Ako pogledate u biografiju Džonija Depa videćete da se govori obrnuto. Džoni Dep nije od onih holivudskih lutaka kojima su drugi oblikovali karijeru, on je čovek koji u jednom biću nosi više likova iz kinematografije od čega je onaj suštinski da insistira na ličnosti. I kag pogledate karijeru tog čoveka onda shvatite da iznad njegove glume stoji njegova ličnost, a to je najvažnije u svakom poslu, a posebno u glumi koja stavlja čoveka na veliko trošenje. Biće spektakulatno da takvog jednog gosta upoznaju mladi ljudi. 


Najbolje filmove prave mladi autori

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu za kulturu koje je ove godine učestvovalo u finansiranju "Kustendorfa" sa 15 miliona dinara, najavljeno je da će kao i na prva dva festivala, posle projekcija gosti držati radionice, u formi otvorenih razgovora sa studentima.

- Festival će po treći put ustanoviti jednu vrednost sastavljenu iz više delova. Prva je da nema nijedne reklame, nijednog, što bi rekli Srbi, brenda koji je, upravo udlučujući u svemu pa i u kulturi. Na našu sreću, imamo razumevanje države, pa ne moramo da moljakamo za novac okolo. Želimo da udomimo ono što je, nažalost, zaboravljeni aspekat kinematografje. Filmu se, izgleda, sprema jedna teška sudbina. Podatak da je  pre dva meseca u Holivudu  jedna videoigra za 24 sata zaradila 370 miliona dolara, govori nam da film polako gasi kao forma komunikacije. Plašim se da će film opstati jedino ako briga i mecenstvo bude stvaralo dobar ambijent da se preživi i da se stvara kontrast video igrama i agresivnim neokapitalističkim forama, koje zapravo guše i uništavaju sve ispred sebe u ime profita.

Na festival će, kako je najavio Kusturica, doći i mnogi autori, a program "Kustendorfa" nastojaće da ispuni ideju filma.

(old_image)- Film je i zabava i nešto što pokreće ozbiljna egzistencijalna pitanja, dakle ono protiv čega sam se borio, a svaki autor doći će s ciljem da stvori atmosferu u kojoj će moći da uspešno komunicira s mlađim ljudima. Ova komunikacija je gotovo nemoguća na većim festivalima. Prošle godine izbor filmova je bio ogroman, ali to uvek ne garantuje kvalitet. Kad sam bio u žiriju u Kanu za studentski film, video sam da mladi ljudi pri završetku školovanja i pred prvi korak u profesionalni film prave najbolje filmove. To je neko vreme da autori ojačaju, a mi pobedniku obezbeđujemo sredstva za snimanje filma.

Ministar za kulturu Nebojša Bradić ranije je podsetio da je Ministarstvo prošle godine uložilo 20 miliona dinara u festival.
- Ove godine su mnogi programi prepolovljeni, ali su najvredniji programi opstali, tu su pojedinci i institucije koje su radile dinamično. Nadam se da će biti prostora za ovakve projekte u domenu promocije savremene umetnosti i podrške mladim autorima.

Svake večeri na Mećavniku će se održavati i koncerti. Na listi učesnika su „Global Kryner“ (Austrija), "Os Festicultores Troupe" (Francuska, Španija), "Rubl" (Rusija), Tonino Carotone (Španija, Italija), Aynur (Turska). Iz Srbije nastupaju Vlada Maričić, grupa "Vrelo" i na kraju - domaćin Emir Kusturica i "The No Smoking Orkestra". 

Danijela Tadić

Pogledajte još