Strože kažnjavanje nasilničkog ponašanja

BEOGRAD, 29. decembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u utorak izmene i dopune Krivičnog zakonika koje utvrđuju višegodišnju zatvorsku kaznu za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, ali i na svim javnim skupovima, uključujući i politička okupljanja.

Utvrđena je kazna zatvora od dve do 10 godina u slučaju da je nasilničkim ponašanjem došlo do nereda u kojem je nekome naneta teška telesna povreda ili je oštećena imovina veće vrednosti. Ako je nasilje izvršeno u grupi sledi kazna zatvora od jedne do osam godina, a kolovođi grupe od tri do 12 godina zatvora.

Onaj ko fizički napadne ili se fizički obračunava sa učesnicima sportske priredbe ili javnog skupa, oštećuje imovinu, unese i baca na sportski teren, među gledaoce ili učesnike javnog skupa predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koji mogu da ugroze zdravlje učesnika kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Ista kazna utvrđena je i za neovlašćeni ulazak na sportski teren ili deo gledališta namenjen protivničkim navijačima, za izazivanje nasilja, za oštećenje sportskog objekta, kao i za ponašanje ili parole koje izazivaju nacionalnu, rasnu, versku ili drugu mržnju ili netrpeljivost koje izazovu nasilje ili fizički obračun sa učesnicima.

Službeno ili odgovorno lice koje pri organizovanju sportske priredbe ili javnog skupa ne preduzme mere obezbeđenja kako bi se onemogućio ili sprečio nered, a usled toga bude ugrožen život ili telo većeg broja ljudi ili imovina veće vrednosti kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom, utvrđeno je izmenama Krivičnog zakonika.

Pogledajte još