#PROFEMINA2016 – Dijalog sa Svetlanom Slapšak “Pro-Femina 1994: Kako smo se borili za ženska prava”

0

Ovogodišnja konferencija Pro-Femina 2016, koju četvrti put zaredom s velikim uspehom organizuju kompanija Color Press Grupa i časopis “Lepota i zdravlje”, protekla je u znaku slogana manifestacije – “Šta žene žele?”, ali i jubileja najpopularnijeg ženskog magazina na ovim prostorima koji obeležava petnaest godina postojanja.

U uvodnoj reči urednica magazina “Lepote i zdravlja” Lidija Ćulibrkkratko se osvrnula na rad časopisa tokom proteklih deceniju i po, nakon čega je konferenciju zvanično otvorila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije. Publici se obratila i Vesna Savić Đukić, predstavnica UNICEF-a Beograd, podsećajući na to koliko je važno boriti se za prava dece, kako u Srbiji tako i u celom svetu.

Prof. dr Svetlana Slapšak, doktor antičkih studija, antropolog iz Ljubljane učestvovala je u dijalogu pod nazivom “Pro-Femina 1994: Kako smo se borili za ženska prava“. Razgovor je vodila Marina Kosanović.

Jugoslovenski feminizam je bio mnogo živahan, veoma masovan i veoma uspešan, na globalnoj ravni ’80-ih godina kada su se održavali čuveni Kongresi o ženskom pismu, to je bio fenomen kojim smo se mi bavile. I na tim kongresima, to su bili svetski kongresi, zaista je bio krem koji se pojavljivao docnije u svetu. Tamo se stvarno rađao neki novi feminizam“, rekla je Slapšak.

Ceo dijalog poslušajte u videu ispod:


Foto: Color Press Grupa

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.