Filmski flešbek 2009

Najveći film prošle godine? Najjači utisak? Ili jednostavno nešto što je vama lično bitno, bez obzira na zaradu, popularnost kod publike ili kritičara? Da, nije lako odlučivati u flešbeku.

Kako tradicija nalaže, i 2009. je godina kada smo u zvaničnoj distribuciji propustili neka ostvarenja ili nas tek čekaju u 2010. Navikli smo– nema svrhe o tome pričati, a i kome je zaista stalo do svakog naslova može doći na već neki način. Sve je dozvoljeno u filmskoj “igri“. 

Ipak Avatar

Holivud je prethodne godine izvadio tešku artiljeriju. Iako pred kraj godine, sigurno najintenzivniji utisak ostavlja uzavrela atmosfera koja je pratila, i još uvek prati grandiozni kambek Džejmsa Kamerona. “Avatar“ je već četvrtu nedelju zaredom  film sa najvećom zaradom u SAD i širom sveta, a čak i u Srbiji se stvaraju redovi ispred bioskopskih biletarnica. To se ne viđa praktično uopšte, tako da Kameron zaslužuje aplauze od srpske bioskopske mreže.

A šta već mislimo o “Avataru“... Ima nas ravnodušnih, ali ipak sa osećanjem dubokog poštovanja prema Kameronu kao čoveku koji zaista voli film i svaki njegov deo, do detalja. Naravno, brojniji su oni potpuno zaljubljeni u emociju i boje ovog filma. A možda malo i u pegice Sema Vortingtona...

Ove godine, na nezaboravan način je na veliki ekran došao i “Star Trek“. Vrlo kvalitetno oživljavanje u blistavom novom pakovanju, sa kvalitetnim castom i... još jedan holivudski pogodak “bez koske“.

Iako smo u suštini razočarani Tarantinovim “Prokletnicima“ (Inglourious Basterds), sjajna uloga Kristofa Volca i interesovanje koje kod publike izaziva ovaj autor, nesumnjivo ga nominuju za zvezde 2009..
(old_image)
Do neba i Mamurluk u Vegasu

Srce nekih od nas će zauvek ostati uz Pixar, tako da i ove godine jedno “Wow“ za njihovo čedo. Mada, ipak, sada nešto tiše nego što je to zaslužio jedan jedini “Voli“ (Wall-E). Ali, to ne znači da “Do neba“ (Up) nije “duša 2009“.

A “stomak 2009.“ je bez trunka sumnje “Mamurluk u Vegasu“ (The Hangover) Toda Filipsa. I to kad stomak koji zaboli od smeha... Inteligentan, šmekerski, zabavan.

U prethodnoj godini ostavljamo, ali nikada nećemo zaboraviti, “Distrikt 9“ (District 9) Nila Blomkampa. Pravo SF osveženje!

Ravnodušnost ne izazivaju ni “Dobrodošli u Zombilend“ (Zombieland) ni predivna bromansa “Volim te, čoveče“ (I Love You Man). Uvek spremni za reprizu ovih filmova. 

Očekivanja i razočarenja

Očekivali smo da će snažniju reakciju izazvati sledeći naslovi: “Nadzirači“ (Watchmen), “Državni neprijatelj“ (Public Enemies), “Ledeno doba 3: Dinosaurusi dolaze“ (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs) “Transformersi 2: Osveta poraženog“ (Transformers: Revenge of the Fallen), “Hari Poter i polukrvni princ” (Harry Potter and the Half-Blood Prince), “X Men Počeci: Volverin” (X Men Origins: Wolverine), “Otmica metroa 123” (The Taking of Pelham 123), "Anđeli i demoni" (Angels & Demons) i “G.I. Džo: Uspon Kobre” (G.I. Joe: Rise of Cobra). Međutim, kod nekog više, kod nekog manje, ali razočarenje je svakako prisutno.

(old_image)Desili su se i “Bruno”, “Terminator Spasenje” (Terminator Salvation) i “Paranormalna aktivnost” (Paranormal Activity) i dobro je da je tako

A srpski film je bio OK

I na kraju, domaći teren. Tu je situacija vrlo jasna i sva objašnjenja su suvišna. 2009. je, kratko i jasno, godina trojke: “Beogradski fantom”, “Život i smrt porno bande” i “Technotise: Edit i ja”. Zbog žanrovskog mapiranja Srbije mora se istaći i pančevački zombi-horor “Zona mrtvih”. Ovim naslovima možemo da se hvalimo gde god da se nađemo. Uspešna godina, ipak. Čak i nama...

Katarina Milovanović

Pogledajte još