Zvezda u TOP 16 Evrokupa

Košarkaši Crvene zvezde okončali su prvu fazu takmičenja u Evrokupu na prvom mestu, pošto su u meču 6. kola savladali Beneton u "Pioniru" sa 104:83. Italijanski i naš tim su bili direktni rivali za lidera u grupi, a Zvezda je sjajnom igrom pokazala da može dosta i u nastavku takmičenja.

U novoformiranoj grupi L, za drugu fazu, rivali "crveno-belih" biće Turk Telekom, Gran Kanarija i Nimburg. Po dve ekipe iz sve četiri novoformirane grupe obezbediće plasman na završni turnir Evrokupa.

Najefikasniji protiv Benetona bio je plej Majk Tejlor sa 24 poena, a samo dva manje zabeležio je Kikanović.

Gosti su dominirali samo tokom prvog poluvremena, a prvu četvrtinu su realizovali u svoju korist (21:25). U nastavku Zvezda preuzima inicijativu i do kraja meča održava prednost, koja je na kraju okončana kao dvocifrena.

Kod Italijana istakli su se jedino Nil sa 20 i Rivers sa 18 poena, ali njihova razigranost nije bila dovoljna da ugrozi Zvezdinu igru.

Meč u "Pioniru" pratilo je oko 5.000 navijača, a trener Zvezde Aleksandar Trifunović ocenio je da je u takvom ambijentu teško bilo ne pobediti:

- Mi smo jako naporno radili i pripremali se za meč, a uz takvu pripremu i ovako dobru atmosferu teško je ne igrati dobro. Mi  sada jesmo prvi u grupi, ali slavlje za taj uspeh moramo samo pokazati kroz dalji i još bolji rad. Igračima sam poslednjih dana govorio da posle treninga i rada kakav smo imali, uspeh mora da dođe.

Trifunović je najavio da ukoliko navijači u velikoj meri i dalje budu dolazili na utakmice, svi će imati razlog da uživaju u izdanjima njegovog tima.

O glavnom adutu za pobedu protiv Benetona Trifunović dodaje:

- Raduju me dobre asistencije, kao i odnos ukradenih i izgubljenih lopti. To je bio najveći kvalitet protiv Benetona. Moram da kažem da smo u prvoj četvrtini imali problema, ali preostala tri perioda smo odigrali na željenom nivou. U drugom poluvremenu pomalo su nas mučili skokovi, ali do kraja meča smo sve nadoknadili.

Meč u "Pioniru" pratio je i bivši trener Zvezde Svetislav Pešić, burno navijajući za tim koji je nekada vodio.

Igrači i trener su posle utakmice morali da se vrate u halu i na bis zbog brojnih ovacija koje nisu prestalane ni nakon završetka meča.

Trener Trifunović je prokomentarisao i igru Majka Tejkora, najefikasnijeg na meču:

(old_image)- Kada sam došao u Zvezdu rekao sam da ću nakon mesec dana moći da procenim njegove kvalitete. Mislim da ima odlične fizičke predispozicije i očekujem da će u narednom periodu biti još bolji. Nadam se da je gladan uspeha i da će svaki meč odigrati na nivou kao protiv Benetona.

Na kraju Trifunović je dodao kako ima jako mlad tim i da od ponašanja igrača nakon velikih pobeda zavisi kako će reagovati kada dođu porazi.

Trener Italijana Frančesko Vitući, uprkos plasmanu oba tima u drugi krug, smatra da je Zvezda ostvarila jako važnu pobedu:

- Borba je bila velika. Mi smo dobro počeli, ali Zvezda je sve odlično iskontrolisala. Nismo uspeli da ispratimo ritam koji smo nametnuli na kraju, a protivnik je sve vreme bio u naletu i zasluženo pobedio. Iako smo izgubili, ja sam jako ponosan, pošto smo mi jedina italijanska ekipa koja je obezbedila prolaz dalje.

O samom Evrokupu Vitući je dodao:

- Takmičenje je jako kvalitetno i mislim da će se i u nastavku igrati isključivo na najvišem nivou.

Pored grupe L u kojoj je Zvezda, preostale tri novoformirane grupe čine sledeće ekipe:

Grupa I: Alba, Aris, Le Man, Huventud
Grupa J: Valensija, Uniks, Galatasaraj, Hapoel
Grupa K. Bilbao, Panelionios, Beneton, Broz Basket

Takmičenje u drugoj rundi počinje 26. januara i traje do 3. marta.

Katarina Stojković
13. 1. 2009.

Pogledajte još