fbpx

SVETI MUČENIK ISIDOR: Uradite OVO da biste se udale do kraja godine

Po crkvenom kalendaru danas je Sveti mučenik Isidor.
U vreme carovanja Dekijeva, Isidor beše uzet sa ostrva Hiosa silom u vojsku. On se odmalena držaše vere Hristove i život svoj provođaše u postu, molitvi i dobrim delima. Pa kad se u vojsci prokaza kao hrišćanin, uze ga vojvoda na odgovor i savetovaše mu da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima.

Odgovori svetitelj: “Ako mi i ubiješ telo, nad dušom mojom nemaš vlasti. Ja imam istinitog i živog Boga Isusa Hrista, koji i sad u meni živi i po smrti mojoj biće sa mnom; i ja sam u Njemu, i ostaću Njemu, i neću prestati da ispovedam Njegovo sveto ime dokle je duh u telu mome".

Naredi vojvoda, te najpre biše Isidora volovskim žilama, a potom odsekoše mu jezik. No i bez jezika Isidor Duhom Božjim govoraše i ispovedaše ime Hristovo. Međutim, vojvodu postiže kazna Božja, i on na jedanput zanemi. Nem vojvoda dade najzad znak da poseku Isidora. A Isidor se obradova toj presudi, pa hvaleći Boga izađe na gubilište gde mu glava bi odsečena 251. godine. Njegov drug Amonije pogrebe telo njegovo, no zato i sam postrada i primi venac mučenički.

U naradu se veruje da na današnji dan nikako ne treba izgovarati laži, jer će zla kob zadesiti onog ko to čini. Neudate devojke treba da upletu plavi, beli i crveni konac i vežu ga oko zgloba desne noge i tako uveče legnu u krevet. Na taj način, veruje se u narodu, privući će pravog prosca i udati se do kraja godine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.