Rezolucija Saveta bezbednosti o Kosovu do leta

BEOGRAD, 11. april 2007. (Beta) - Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izrazio je u sredu očekivanje da će rezolucija Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti usvojena "u kasno proleće ili rano leto" ove godine i da će "otvoriti vrata za nadgledanu nezavisnost Kosova".

Polt je novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da je "Savet bezbednosti započeo svoj posao na izradi nacrta adekvatne rezolucije".

"Ideja je da dođemo do rezolucije o Kosovu i još razgovaramo kako da se do toga dođe. Verujemo da plan (specijalnog izaslanika Martija) Ahtisarija nije samo odličan plan, već i fer i razuman plan koji donosi rešenje koje niko pre toga nije mogao da pronađe", rekao je Polt.

"Radimo sa našim partnerima u Kontakt grupi. Postoje neke razlike, kao i razlike u mišljenju od strane naših prijatelja iz Rusije. Radimo i sa svim drugim članicama Saveta bezbednosti da bismo izradili adekvatnu rezoluciju i kako bismo pitanje Kosova rešili u skorije vreme", dodao je on.

Polt je ocenio da je status kvo na Kosovu "neprihvatljiv i neće doneti koristi ni srpskom ni albanskom narodu na Kosovu, niti Srbiji kao zemlji".

Pogledajte još