Žreb povoljan za Đokovića

BEOGRAD, 15. januara 2010. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković takmičenje na Otvorenom prvenstvu Australije počeće duelom sa 73. igračem sveta Danijelom Himeno Travero iz Španije, odlučeno je  žrebom u Melburnu.

Težak zadatak na startu takmičenja ne bi trebalo da imaju ni ostali srpski predstavnici na prvom grend slemu sezone.

Viktor Troicki, koji je postavljen za 29. nosioca, igraće sa Ekvadorcem Nikolasom Lapentijem, 99. teniserom na ATP listi. Janko Tipsarević, 35. igrač sveta, za protivnika je dobio 17-godišnjeg Rajana Harisona iz SAD, koji je tek 341. na ATP listi. Osmi nosilac u ženskom singlu Jelena Janković takmičenje će početi duelom sa 102. teniserkom sveta Monikom Nikulesko iz Rumunije. Ana Ivanović, 20. nosilac, ime protivnice saznaće tek po završetku kvalifikacija.

Mnogo teži rivali, međutim, srpske tenisere čekaju u nastavku turnira. Đoković, šampion Otvorenog prvenstva Australije iz 2008. godine, u trećem kolu trebalo bi da igra sa 32. nosiocem Žeremijem Šardijem iz Francuske, a u četvrtom sa Špancem Tomijem Robredom, 16. igračem na svetu.

Protivnici u četvrtfinalu mogli bi da mu budu osmi ili 10. nosilac, Robin Soderling iz Švedske, odnosno Francuz Žo-Vilfred Conga, koga je pobedio u finalu 2008. godine. U polufinalu, ukoliko se do njega probije, Đoković, koji je prošle godine stigao do četvrtfinala, mogao bi da igra sa najboljim teniserom sveta Rodžerom Federerom iz Švajcarske ili šestim nosiocem Nikolajem Davidenkom ili finalistom iz 2005. godine i domaćim favoritom Lejtonom Hjuitom.

Raspored protivnika mogao bi da mu promeni Tipsarević, koji se nalazi u istom delu žreba. Tipsarević bi prethodno u drugom kolu morao da savlada 18. nosioca Tomija Hasa. Već u trećem bi išao na Congu, a u četvrtom kolu i na Soderlinga.

Žreb nije pomilovao i Troickog, koji je kao i Tipsarević, prošle godine stigao do drugog kola turnira. Ove godine Troicki bi mogao do trećeg kola, ali će ga tu sačekati velika prepreka u vidu četvrtog nosioca Huana Martina Del Potra, koga srpski teniser nije savladao u dosadašnja četiri susreta.

Jelena Janković bi prvi meč sa nekim od nosilaca mogla da igra u trećem kolu kada bi trebalo da se sastane sa 31. kosturašicom Aljonom Bondarenko iz Ukrajine. U četvrtom bi mogla da igra sa 11. nosiocem Marion Bartoli iz Francuske, koja ju je prošle godine eliminisala u istoj fazi takmičenja.

Jankovićeva bi u četvrtfinalu mogla da se sastane i sa drugim nosiocem Dinarom Safinom iz Rusije, dok bi joj protivnice u eventualnom polufinalu verovatno bile treći nosilac Svetlana Kuznjecova iz Rusije ili belgijske teniserke, povratnice Kim Klejsters i Žistin Enen.

Ana Ivanović bi u trećem kolu, u kome je prošle sezone i eliminisana, mogla da naleti na osmog nosioca Veru Zvonarjovu, takođe iz Rusije. U četvrtoj rundi i na sedmog nosioca Viktoriju Azarenku iz Belorusije, a u četvrtfinalu na liderku WTA liste Serenu Vilijams iz SAD.

Pogledajte još