SEĆANJE NA KRALJA ROMSKE MUZIKE: Prošlo je osam godina od smrti Šabana Bajramovića (VIDEO)

Šaban Bajramović, rođen je 16. aprila 1936. godine u Nišu.
Bio je jedan najčuvenijih romskih pevača, a proslavio se hitovima kao što su "Đelem, đelem", "Opa, cupa", "Geljan dade", "Bele ruže" i još mnogo druge.

U devetnaestoj je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku.

Pevanjem je počeo da se bavi za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Po povratku u Niš, pevao je u tamošnjem kulturno-umetničkom društvu koje je nosilo ime po jedinom romskom narodnom heroju. Kada je ono preimenovano u KUD „Rom“, otišao je da peva po krčmama u zabačenim bosanskim planinskim mestima, jer je to preimenovanje doživeo je kao ličnu uvredu.

Iako naziv Ciganin ponekad nosi pežorativan smisao, Bajramović je o sebi rado govorio kao o Ciganinu. Za svoju narodnost je rekao: „Kakav Rom, ja sam Srbin, srpski Ciganin“.Posle svog slavnog, prvog koncerta u beogradskom Domu sindikata, krajem sedamdesetih, rekao je izvesnom novinaru: „Četrdeset i kusur godina sam Ciganin, a tek dve-tri Rom, pa piši - Ciganin.“

Bio je pesnik, pevač, svirač i glumac.Izdao je i sarađivao je na oko 20 albuma i 50 singlova. Smatra se da je komponovao više od 650 pesama i kompozicija. Njegova interpretacija pjesme "Đelem, đelem" je 1964. godine prihvaćena kao himna Roma na Svetskom Romskom kongresu, a pesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta koji je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svetskog rata.

Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.
Magazin Tajm ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu.

Početkom osamdesetih godina ustanovljeno je da ima zloćudne polipe na glasnim žicama. Operisan je, a lekari su mu zabranili da se ubuduće bavi pevanjem. Ipak, samo desetak dana posle vrlo komplikovane operacije, održao je solistički koncert. „Bez pesme ne mogu“, pravdao se. I pored teške bolesti, nastupao je na Međunarodnom džez festivalu u Nišu 2005. godine.

Bio je prepoznatljiv po crnim naočarima za sunce, koje gotovo nikad nije skidao.
Preminuo je u 73. godini života u niškom kliničkom centru od posledica infarkta. Sahranjen je na Niškom novom groblju.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.