Bojan Vučković prvak Balkana u šahu

BEOGRAD, 17. januara 2010. (Beta) - Srpski reprezentativac Bojan Vučković pobednik je prvog Gran pri turnira za prvenstvo Balkana u šahu, koji je završen u bugarskom Plevenu, što mu je donelo nagradu od 1.500 evra.

Vučković je u derbiju poslednjeg kola remizirao s rumunskim velemajstorom Konstantinom Lupuleskuom, pa su se u deobu drugog do četvrtog mesta uključili još Momčil Nikolov iz Bugarske i Nikola Sedlak iz Srbije.

Vučković je prvi bez poraza, sa tri pobede i šest remija, dok je Sedlak bio najoštriji igrač sa četiri pobede, tri remija, ali i dva poraza. U poslednjem kolu, Sedlak je danas pobedio Jotova iz Bugarske, a Nikolov je bio bolji od Saboa iz Rumunije.

Jedinu pobedu je zabeležio Milan Draško u crnogorskom derbiju sa Markom krivokapićem. Dalibor Stojanović (BiH) remizirao je sa Borisom Čatalbaševim (Bugarska).

Konačna tabela: Vučković 6, Lupulesku, Nikolov i Sedlak po 5,5, Čatalbašev 5, Stojanović i Jotov 4, Draško 3,5, Krivokapić i Sabo po 3 poena.

Gran pri turniru u Plevenu prethodilo je nekoliko turnira 2009. u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Rumuniji na kojima je plasman na finalni turnir izborilo pet šahista, dok su petoricu odredile federacije zemalja učesnica.

Nagradni fond iznosio je 7.000 evra, a sličan sistem takmičenja biće i u 2010. godini.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.