Dodeljeni Zlatni globusi

Naučnofantastični film "Avatar" proglašen je za najbolju dramu, a njegov režiser Džejms Kameron za najboljeg reditelja, na svečanoj dodeli Zlatnih globusa održanoj na Beverli Hilsu.

- "Avatar" od nas traži da uvidimo da je sve povezano, sva ljudska bića, kao i svi mi sa Zemljom. I ako je potrebno da odete do druge izmišljene planete kako biste cenili ovo čudo od sveta koje imamo, znate, to je čudo filma, to je magija - kazao je Kameron o filmu koji je u svetu zaradio 1,6 milijardi dolara.

"Mamurluk u Vegasu" proglašen je za najbolju komediju/mjuzikl.

Džef Bridžiz dobio je nagradu za najboljeg glumca u drami "Crazy Heart", u kojoj igra kantri pevača alkoholičara. Nagrada za najbolju glumicu u drami pripala je Sandri Bulok za film "The Blind Side".

Meril Strip nagrađena je u kategoriji najbolja glumica u komediji/mjuziklu, za film "Džuli i Džulija", dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Robert Dauni Mlađi za "Šerloka Holmsa".

Austrijski glumac Kristof Volc dobio je nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu, kao krvožedni nacista u filmu "Prokletnici" Kventina Tarantina.

Priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu pripalo je Mo'Nik za film "Precious: Based on the Novel 'Push' By Sapphire" Lija Danijelsa.

Film "Do neba" proglašen je za najbolji animirani film. Nagradu za scenario dobili su Džejson Rajtman i Šeldon Tarner za film "U vazduhu".

"Bela traka" Austrijanca Mihaela Hanekea nagrađena je u kategoriji Najbolji strani film.

Martin Skorseze dobio je nagradu za životno delo Sesil DeMil, koju su mu uručili njegovi dugogodišnji saradnici Robert de Niro i Leonardo Dikaprio.

Domaćin svečanosti bio je britanski glumac Riki Džervejz.

Zlatni globusi, koje dodeljuje udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, najčešće su pouzdan pokazatelj pred dodelu Oskara, koja je ove godine zakazana za 7. mart.

Beta/AP

Pogledajte još