Pravda nedostupna građanima

GORNJI MILANOVAC, 18. januara 2010. (Beta) - Predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić izjavio je u ponedeljak da je nova organizacija pravosuđa većini građana pravdu učinila nedostupnom, ocenivši da će to izmati katastrofalne posledice po pravni sistem u Srbiji.

Kako je Marušić rekao agenciji Beta, najbolji primer za to je Moravički okrug gde za pokretanje građanskih i krivičnih postupaka mora da se putuje, u jednom pravcu, više od 70 kilometara.

"Posle 200 godina rada, ukinut je sud u Gornjem Milanovcu i sada građani idu u Čačak, a iz rudničkih sela Dragolj i Trudelj put ih vodi preko Aranđelovca ili Ljiga, zbog čega koriste tri autobuska prevoza, a to sve košta", ističe ovaj bivši advokat.

On je naveo i primere da od početka primene nove mreže sudova svakodnevno stižu žalbe građana, jer za overu katastarskih isprava moraju da dođu u Gornji Milanovac, pa zatim da to završe u Osnovnom sudu u Čačku.

"Kako će to da izdrži starac od 82 godine", upitao se Marušić. "Potpuno je netačno da će se ostvarivati sve u sudskim jedinicama, jer krivična prava su sada u Čačku, i zamislite svedoka koji mora da pređe 150 kilometara da bi izjavio da ništa nije video, a sudije iz Gornjeg Milanovca, na suđenje, s njim putuju u autobusu", zaključio je Marušić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.