MASAKR U ŽITIŠTU POSLEDNJI ALARM NADLEŽNIM SLUŽBAMA: Nasilje nad ženama gorući problem

” Masakr u Žitištu kod Zrenjanina i ubistvo žene u Drenovcu kod Knjaževca za manje od 24 sata, poslednji su alarm svim nadležnim službama i organima da hitno reaguju kako bi se preduzele adekvatne i pravovremene mere za sprečavanje partnerskog nasilja koja se prečesto završavaju smrtnim ishodima “, upozorila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema njenim rečima, važno je još jednom istaći da i mediji imaju odgovornost u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, zbog čega je neophodno da se prestane sa izveštavanjem i emitovanjem programa gde se žene omalovažavaju, diskriminišu i stavljaju u podredjen položaj.

Kada se tragedija desi, pojedini mediji, nažalost, izveštavaju o dogadjajima na senzacionalistički i u svakom smislu neadekvatan način, navodi se u saopštenju.

Poverenica Janković poziva sve aktere u društvu i sve nadležene organe – od centara za socijalni rad do policije, tužilaštava, sudova, ali i medije i sve gradjane i gradjanke da pokažu najviši stepen odgovornosti kako bi se hitno zaustavilo nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.

Izvor: Blic