Uredba o izgradnji jeftinih stanova

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Vlada Srbije će u četvrtak usvojiti uredbu o finansiranju projekata izgradnje jeftinih stanova, kao i uredbu koja će regulisati prenos prava korisćenja zemljišta u pravo svojine, najavio je u sredu ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Od sutra počinje konkurs za banke koje će da kreditno podrže i projektno finansiraju izgradnju 10.000 stanova u ovoj godini. Mi predviđemo da ćemo ovom akcijom pokrenuti građevinsku industriju i u nju uliti između 350 i 400 miliona evra u ovoj godini", kazao je Dulić novinarima.

Ministar je zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom danas obisao naselje Kamendin u Zemun polju u kojem se gradi 80 neprofitnih stanova za socijalno ugrožene građane koji će u njih moći da se usele krajem maja ili početkom juna.

Siromašniji građani će te stanove dobiti na korišćenje u trajanju od pet godina, uz minimalnu mesecnu kiriju, a ugovor mogu da produže ukoliko nakon tog roka dokažu da se njihov status nije promenio. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će uskoro Gradsko veće raspisati i novi konkurs za dodelu 1.050 neprofitnih stanova za koji će moći da konkurišu socijalno ugroženi građani.

Pogledajte još