UDVOSTRUČEN RIZIK OD RAKA: Promenite ovu naviku pod tušem - što pre!

Ako pod tušem redovni ispirate i vaginu, značajno uvećavate svoje šanse da dobijete ljudski papiloma virus (HPV) koji može da dovede do pojave raka.

Pod ispiranjem vagine podrazumeva se da glavu tuša okrenete ka vagini i dobro je ispirete. Većina žena misli da se time rešava neprijatnih mirisa, ali zapravo samo sebe dovode u potencijalno opasnu situaciju. Istina je da ženska vagina, posle creva, sadrži najveći broj bakterija, ali one su tu sa dobrim razlogom!

Većina medicinskih eksperata strogo brani ovo jer se vagina sama čisti, a njenim ispiranjem ćete samo poremetiti ravnotežu bakterija, što dalje može da izazove abnormalan rast tkiva i druge promene u ćelijama grlića materice.

Jedno istraživanje sprovedeno na univerzitetu Teksas pokazalo je da pranje vagine udvostručava rizik za dobijanje raka jajnika, a istraživanje je sprovedeno nad 1.271 ženom starosti između 20 i 49 godina.

- Vagina sadrži više bakterija od bilo kog drugog mesta na telu i bakterije su tu sa razlogom. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi njeno pranje bilo korisno jer na taj način devojke ispiraju sve što je u vagini, uključujući tu i zdrave bakterije- zaključuje profesor Roni Lamont.

Izvor: dailystar.co.uk

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.