DEPILIRALE STE SE "TAMO DOLE": Da li znate koliko takvo doterivanje utiče na vaše zdravlje?

Depiliranje bikini zone spada među najomraženije ženske rituale doterivanja. I pored toga, sve obavljaju ovu aktivnost, ali nova studija je otkrila da većina žena koje potpuno ili delimično brijačem uklanjaju dlačice s područja intimne zone mogu ozbljino naštetiti svom zdravlju.

- Žene ne razumeju rizike brijanja stidnih dlačica, jer je brijanje dlaka sa ostalih delova tela bezopasno i ne preti narušavanju zdravlja - rekla je autorka istraživanja Andrea de Marija.

Studija je pokazala kako 87 odsto žena uređuje intimnu frizuru, a 90 odsto njih to čini brijačem. Ipak, genitalna koža je izuzetno osetljiva i to mnogo više nego, recimo, koža na nogama. Stoga, brijanje može stvoriti sitne posekotine koje nisu uvek vidljive.

To bi moglo da objasni zašto je 60 odsto žena izjavilo kako je doživelo neprijatnu nuspojavu nakon uklanjanja stidnih dlaka. Najčešće je reč o abrazijama, nakon čega dolazi do urastanja dlačica.

Koža ispod struka prepuna je znojnih žlezda, to znaci da je to područje vlažno i uglavnom mračno. Samim tim je savršeno okruženje za rast bakterija, posebno ako na koži imate male posekotine ili oštećenja u koje lako ulaze bakterije i virusi, stoga je mogućnost infekcija izuzetno velika.

Mogu se pojaviti polno prenosive bolesti kao što su herpes i HPV, jer su stidne dlake u stvari prirodna barijera koja sprečava infekcije.

Izvor: Srbija Danas

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.