Ana Brnabić i Zlatibor Lončar predstavili projekat "Bebo, dobro došla na svet"

Predstavljajući projekat "Bebo, dobro došla na svet", ministri su prisustvovali upisu bebe koju su roditelji u tom trenutku prijavljivali u porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović – Dedinje". Ministarka Brnabić i ministar Lončar su porodiljama poželeli da im prvi dani u životu njihovih beba prođu bez briga oko administrativnih procedura, što im novi sistem prijave deteta omogućava.

- Početak reforme državne uprave počinje sa bebama i jedan je od najvažnijih projekata Vlade Srbije. Ovo je prvi korak ka modernizaciji rada uprave i njenoj transformaciji u servis građana. Bebe se sada prijavljuju u porodilištima, nema odlazaka na šaltere, a cela procedura je gotova za 15 minuta. Sve je besplatno, a na adresu na kojoj je beba prijavljena stižu izvod iz matične knjige rođenih i kartica zdravstvenog osiguranja. Najvažnije je da se roditelji dogovore oko imena bebe, jer imenom bebe počinje prijavljivanje. Vlada je započela projekat u aprilu ove godine i zahvaljujući velikom naporu svih učesnika u projektu, Ministarstva državne uprave i lokalne samoprave, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova, on će do kraja godine zaživeti u celoj Srbiji - izjavila je ministarka Brnabić.

Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar izjavio je da je ovaj projekat podrška povećanju nataliteta u Srbiji.

- Elektronska prijava beba lišava roditelja potrebe da idu na šaltere i troše vreme na birokratiju. A projekat je rezultat zajedničkog rada nekoliko ministarstava i državnih organa i time je njegov značaj veći - izjavio je on medijima.

Pre reforme roditeljima je u proseku trebalo 7 sati da obave birokratske procedure, a sada se sve završava u porodilištu. Ukinuta je i republička administrativna taksa za prijavu prebivališta novorođenog deteta u iznosu od 300 dinara. Takođe, kartica zdravstvenog osiguranja, koja košta 400 dinara, za novorođenčad je besplatna.

Sistem je već zaživeo u Beogradu, u porodilištima "Narodni front" i pri KBC "Dragiša Mišović – Dedinje", ali i u još 23 porodilišta širom Srbije, i to u: Kragujevcu, Bačkoj Topoli, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokuplju, Leskovcu, Priboju, Prijepolju, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valjevu, Vranju, Novom Sadu i Smederevu.

Porodilišta i opštine koja još uvek nisu u sistemu trenutno nemaju računare kako bi mogle da se priključe, pa su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kabinet predsednika Vlade obezbedili donacije u opremi, zahvaljujući kojima se nedostatak tehničke opreme uspešno rešava. Plan je da projekat "Bebo, dobro došla na svet" obuhvati sva porodilišta i opštine do kraja godine.

Projekat su pomogli Vlada Velike Britanije, UNHCR, Privredna komora Srbije, Fakultet organizacionih nauka, Fond B92, Komercijalna banka i kompanija Medigrup.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.